Home > Nekategorisano > Značaj profesionalnih medija u pandemiji

Značaj profesionalnih medija u pandemiji

Ljiljana Smiljanić, sekretar Kluba novinara Banjaluka, naglašava da su mediji značajni svakog dana, a naročito u kriznim situacijama, jer tu, kako napominje, u potpunosti dolazi do izražaja ta spona koju mediji stvaraju između nadležnih institucija i građana.

“Zato je izuzetno važno da mediji dobro provjere informacije prije objavljivanja, ali i da institucije omoguće neometan pristup informacijama važnim za sve nas. Velika je odgovornost na medijima, naročito u situacijama poput pandemije, ali i na institucijama”, kaže Smiljanićeva u izjavi za “Nezavisne”.

Kako ističe Dženana Burek, direktorica Savjeta za štampu BiH, na medije se u ovom periodu obrušila ogromna odgovornost zbog važnosti izvještavanja o pandemiji.

Javnost je, kako dodaju, putem medija dolazila i dolazi do veoma važnih informacija o virusu korona, njegovom širenju te uputstvima za obraćanje ljekarima i nadležnim zdravstvenim institucijama.

Burekova dodaje da to, naravno, zahtijeva pojačan i veoma ozbiljan rad medijskih radnika.

“Osim toga, mora se istaći i velika izloženost medijskih radnika riziku od zaraze zbog prirode časnoga posla kojim se bave”, istakla je Burekova za “Nezavisne”.

Da je značaj medija u ovakvim situacijama ogroman, smatra i Milorad Labus, predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske.

“Zamislite situaciju u pandemiji da upalite TV i nema vijesti. Odete na kiosk i nema novina. Otvorite portal, piše ‘404 not found’. Zamislite tu paniku”, naglašava Labus.

Ali, kako dodaje, ovdje do izražaja dolazi i nedostatak mehanizma kontrole legalnosti medija.

“Naime, postoji veliki broj portala bez JIB, vlasnika, impresuma, koji objavljuju neprovjerene vijesti, a nemaju nikakvu odgovornost. Oni mogu unijeti, ne samo paniku, već napraviti nesagledivu štetu. Time se moramo pozabaviti, jer nas se tiče i svakog pojedinačno i kao cjelokupno društvo”, zaključio je Labus u izjavi za “Nezavisne novine”.

Ovaj tekst realizuje se u okviru USAID-ovog Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP), koji implementiraju CPCD i OM.

Izvor:nezavisne.com

Ostavite komentar