Home > Novosti > Američki naučnici tvrde:KORONAVIRUS JE POBJEGAO IZ LABARATORIJE

Američki naučnici tvrde:KORONAVIRUS JE POBJEGAO IZ LABARATORIJE

Vodeći britanski i američki naučnici smatrali su da je vjerovatno da je koronavirus slučajno procurio iz laboratorije, ali su bili zabrinuti da bi daljnja debata naškodila nauci u Kini, pokazuju emailovi koji su nedavno postali dostupni javnosti.

U emailu Jeremyja Farrara, direktora Wellcome Trusta, 2. februara 2020. pisalo je da je “vjerovatno objašnjenje” da je koronavirus brzo evoluirao iz virusa sličnog SARS-u unutar ljudskog tkiva u laboratoriji niske sigurnosti.

U emailu, upućenom doktoru Anthonyju Fauciju i doktoru Francisu Collinsu iz američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, dalje se navodi da je takva evolucija možda “slučajno stvorila virus pripremljen za brzi prijenos između ljudi”.

Međutim, vodeći naučnik je napisao Jeremyju da bi “daljnja debata nanijela nepotrebnu štetu nauci općenito i nauci u Kini posebno”. Collins, bivši direktor američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, upozorio je da bi to moglo narušiti “međunarodnu harmoniju”.

“Ovi emailovi pokazuju žalosni nedostatak otvorenosti i transparentnosti među zapadnim naučnicima koji su izgleda bili više zainteresovani za odbacivanje hipoteze za koju su mislili da je veoma vjerodostojna iz političkih razloga”, rekao je Vikont Ridli, koautor knjige Viral: Potraga za porijeklom covida.

U emailovima Jeremy je rekao da i drugi naučnici vjeruju da virus nije mogao evoluirati prirodnim putem. Jedan od takvih naučnika bio je profesor Mike Farzan iz Scripps Researcha, stručnjak koji je otkrio kako se originalni SARS virus vezuje za ljudske ćelije.

Naučnike je posebno zabrinuo dio covida-19 koji se zove mjesto cijepanja furina, dio proteina šiljaka koji mu pomaže da uđe u ćelije i čini ga toliko zaraznim za ljude.

Rezimirajući zabrinutost profesora Farzana u emailu Jeremy je rekao: “Smeta mu furin lokacija i teško mu je da objasni to kao događaj izvan laboratorije, iako postoje mogući načini u prirodi, ali vrlo malo vjerovatni”.

“Mislim da ovo postaje pitanje kako sve ovo spojiti, da li vjerujete u ovu seriju slučajnosti, šta znate o laboratoriji u Wuhanu, koliko toga može biti u prirodi – slučajno puštanje ili prirodni događaj? Ja sam na 70:30 ili 60:40”, rekao je.

Kasniji mailovi su pokazali da je do 4. februara Jeremy revidirao svoju procjenu laboratorijskog curenja na 50:50, dok je profesor Eddie Holmes sa Univerziteta u Sidneju dao procjenu 60:40 u korist slučajnog puštanja.

Emailovi također pokazuju da Bob Garry, sa Univerziteta u Teksasu, nije bio uvjeren da se koronavirus pojavio prirodno.

“Jednostavno ne mogu shvatiti kako se to postiže u prirodi”, rekao je.

Profesor Andrew Rambaut, sa Univerziteta u Edinburghu, također je rekao da mu se mjesto cijepanja furina “čini neobično”.

“Mislim da bi jedini ljudi koji bi imali dovoljno informacija ili pristup uzorcima za rješavanje problema bili timovi koji rade u Wuhanu”, dodao je.

Novi detalji su izašli na vidjelo nakon što je članovima Nadzornog odbora američkog republikanskog Predstavničkog doma odobren pristup dokumentima, nakon što su se žalili da je njihov sadržaj uvelike redigovan kada je objavljen na osnovu zahtjeva za slobodu informacija.

Emailovi su poslani kao odgovor na telekonferenciju između 12 naučnika, uključujući Patricka Valancea, glavnog vladinog naučnog savjetnika, 1. februara 2020.

Oni pokazuju da su do 2. februara 2020. naučnici već pokušavali da ugase debatu o laboratorijskoj teoriji curenja.

“Dalja debata o takvim optužbama nepotrebno bi odvratila vrhunske istraživače od njihovih aktivnih dužnosti i nanijela nepotrebnu štetu nauci općenito i nauci u Kini posebno”, pisalo je u emailu doktora Rona Fouchiera upućenom Jeremyju.

“Dijelim vaše mišljenje da je potrebno brzo sazivanje stručnjaka u okvirima koji ulijevaju povjerenje ili će glasovi zavjere brzo dominirati, čineći veliku potencijalnu štetu nauci i međunarodne harmonije”, bio je odgovor Collinsa, bivšeg direktora NIH-a Jeremyju.

Institucije koje su držale mailove u više navrata su se opirale naporima da se objavi njihov sadržaj.

James Comer, republikanski kongresmen koji je osigurao neredigovane emailove, rekao je da to pokazuje da su stručnjaci poput Faucija shvatili teoriju curenja iz laboratorije u Wuhanu “mnogo ozbiljnije” nego što su to pričali.

Ostavite komentar