Home > Hronika > Konstituirano Gradsko vijeće Tuzle; Predsjedavajuća Nataša Perić, dopredsjedavajuća Ana Pejić; Raskol u Klubu vijećnika SDA! Novinari nisu zadovoljni…

Konstituirano Gradsko vijeće Tuzle; Predsjedavajuća Nataša Perić, dopredsjedavajuća Ana Pejić; Raskol u Klubu vijećnika SDA! Novinari nisu zadovoljni…

Na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Tuzle vijećnici su dali svečane izjave, nakon čega je izabrano novo rukovodstvo tog zakonodavnog tijela. Predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle je Nataša Perić, a dopredsjedavajuća Ana Pejić, obje iz SDP-a. Vijeće je formiralo Komisiju za statutarna pitanja, Komisiju za izbor i imenovanja, Mandatsko–imunitetsku komisiju i Komisiju za ekonomske odnose.

Imamović (SDP): ‘Većina je stabilna’

˝Većina je stabilna. Predsjedavajuća Vijeća je izabrana dvotrećinskom većinom. Predsjedavajuća je dobila 21, a dopredsjedavajuća 20 glasova. Kada su u pitanju odluke za formiranje prve četiri komisije, od 17 koliko ih ima, one su usvojene velikom većinom. Mi ćemo nastojati predlagati odluke koje će biti donošene konsenzusom, a ako ne može konsezusom, onda presuđuje većina˝, kazao je za TIP gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Novu većinu (16) u Gradskom vijeću Tuzla čine SDP, SBB, Tuzlanska alternativa, DF i vijećnik iz reda nacionalnih manjina Nedžad Jusić. U opoziciji su SDA, SD BiH, HDZ, PDA, Platforma za progres, Naša stranka i Stranka za BiH.

˝Vidjet ćemo kako će u budućnosti izgledati većina. Da li će ostati na 16 vijećnika ili će broj biti veći. Obratiti ćemo se ubrzo javnosti sa zajedničkim ciljevima politika. Svi si naši partneri rekli da žele zajednički dokument˝, istakao je Imamović.

Na novinarsko pitanje kako to da su SDP i DF na kantonalnom nivou na suprotnim stranama, a na lokalnom nivou koalicioni parneri, Imamović je odgovorio: ˝Ne do Bog da u Gradu Tuzla bude kao u Kantonu. Ovdje ništa ne treba da bude kao u Tuzlanskom kantonu. Mi smo vrlo nezadovoljni radom Vlade TK. Ovdje je u pitanju interes građana Tuzle i efikasnost rada Vijeća˝.

Politika ponižava novinare

Za razliku od svih ostalih lokalnih zajednica u Tuzlanskom kantonu, ali i šire, u kojima su konstituisana vijeća, sjednici u Tuzli bio je zabranjen ulazak medijskim ekipama, izuzev ekipi RTV7 kojoj je osnivač Grad Tuzla. U nesmetanom obavljanju novinarskih zadatka, tj. u ulasku novinarskih ekipa u salu Narodnog pozorišta u Tuzli gdje se održavala sjednica, spriječio je službenik obezbjeđenja, uz obrazloženje da je to naredba predsjedavajuće GV Tuzla Nataše Perić. Nakon sjednice Perić je iznijela opravdanje da nije zabranila ulazak medijma, te da nije izdala naredbu za sprečavanje ulaska novinara u salu. Neko ozbiljno ponižava, laže i pravi novinare budalama, a praksa je pokazala da to nije pametno.

(news24/izvor:TIP.ba)

Ostavite komentar