Home > News TV > IZVORIŠTE PANDEMIJE “WUHAN”DANAS

IZVORIŠTE PANDEMIJE “WUHAN”DANAS

Godinu dana poslije ograda i dalje je zabranjen pristup zloglasnoj mokroj pijaci u Wuhanu podsjećajući da je virus SARS-CoV-2 u svoj zlokobni pohod planetom krenuo iz toga grada i promijenio svijet kakav smo dotad poznavali.

Ipak, “novo normalno” danas vlada u tom gradu središnje Kine s 11 miliona stanovnika i nalik je stanju prije pandemije: ceste su zakrčene automobilima, ulice kupcima, sredstva javnog prijevoza putnicima, a parkovi šetačima.

U subotu se puni godinu dana otkako su vlasti u Wuhanu proglasile zatvaranje kako bi obuzdale epidemiju koronavirusa.

Bio je to prvi – i jedan od najstrožih – karantina u cijelom svijetu koja je 23. januara grad doslovne zapečatila te se u njega nije moglo ući ni izaći.Slijedilo je 76 dana straha i panike prije nego što je virus konačno stavljen pod nadzor.Danas se u bolnicama Wuhana ne liječe oboljeli od covida-19, grad se oporavio i žudi krenuti dalje.Nikakve službene komemoracije u spomen na proglašenje ‘lockdowna’ prije godinu dana nisu planirane za petak, navodi HINA.

No tragovi duge noćne more još su vidljivi.

Daske kojima je ograđena riblja tržnica u središtu grada podsjećaju na prvo poznato žarište prije nego što se virus oteo kontroli i proširio izvan kineskih granica i do danas usmrtio više od dva miliona ljudi u svijetu.

Iako su ulice Wuhana ponovno pune prolaznika, zaštitne higijenske maske na njihovim licima govore da su mjere za sprečavanje širenja virusa i dalje na snazi u Kini u kojoj se zadnjih sedmica javljaju nova lokalna žarišta.

Kina je uglavnom uspjela staviti virus pod kontrolu no proteklih sedmica brojke brojke naglo rastu u nekim dijelovima na što su vlasti odgovorile novim zatvaranjima, novim ograničenjima kretanja i putovanja i novim masovnim testiranjima.

Proteklih dana otkriveno je više slučajeva zaraze koronavirusom u Pekingu zbog čega 1,6 miliona stanovnika ne smije napustiti prijestolnicu.

news24.ba

Ostavite komentar