Home > Kultura > KULTURNI TURIZAM U BOSNI I HERCEGOVINI

KULTURNI TURIZAM U BOSNI I HERCEGOVINI

Bosna i Hercegovina baštini bogato kulturno-historijsko nasljeđe temelji se na srednjovjekovnim,Osmanlijskim, austrougarskim i građevinama novijeg doba, bogomoljama svih etničkih skupina u BiH i bogatstvom opusa iz oblasti književnosti, filma i muzike.Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u regiji koja je dala dva dobitnika prestižne Nobelove nagrade: Ivu Andrića za književnost i Vladimira Preloga za hemiju.S obzirom da Bosna i Hercegovina obiluje brojnim kulturno-istorijskim spomenicima i kulturnim događanjima, te najposjećenije turističke destinacije u oblasti kulturnog turizma:

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, sa svojom okolinom, brojnim kulturnoistorijskim i vjerskim spomenicima, kao i različitim narodima koji zajedno vjekovima žive u gradu, ima uslove za razvoj mnogih oblika turizma – od kulturnog, zimskog do banjskog i kongresnog turizma. Kao značajne manifestacije koje se svake godine održavaju u Sarajevu i privlače veliki broj turista potrebno je izdvojiti Sarajevo Film Festival, Internacionalni Festival “Sarajevska zima”, Baščaršijske noći, Internacionalni teatarski festival “MESS” i brojne druge kulturne programe. U Kantonu Sarajevo postoji 891 kulturno dobro, od čega 289 objekta u opštini Stari grad i 209 objekata u opštini Centar. Sarajevo je 1984. godine bilo domaćin Zimskim Olimpijskim igrama, što svjedoči ne samo o sportskom, nego i o kulturnom prijeteljstvu koje se ovdje njeguje.

Banja Luka se nalazi u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Po veličini je drugi grad u cijeloj Bosni i Hercegovini i upravno središte Republike Srpske, te privredni i kulturni centar ovog dijela zemlje.S obzirom da je grad smješten na prekrasnoj rijeci Vrbas, ovo staro naselje se nekad nazivalo i Vrbas, a naseljeno je još od doba Rimljana o čemu svjedoči tvrđava Kastel koja je služila kao rimska vojna utvrda.Zahvaljujući dugoj i bogatoj istoriji za obilazak kulturnih građevina i događanja u Banja Luci možemo preporučiti nekadašnji upravni, a sada kulturni centar Banski dvor, Muzej Bosanske krajine, Etnografski muzej, te Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, te dva gradska
pozorišta: Narodno i Dječije pozorište. U Banja Luci se tokom godine održava mnogo kulturnih i sportskih događanja od kojih ćemo izdvojiti „Ljeto na Vrbasu“, „Kočićev zbor“,„Banjalučko ljeto“.

Mostar je grad u južnom središtu Bosne i Hercegovinie i kulturno i privredno središte tog dijela zemlje. Sam naziv grada govori o poznatom Starom mostu, prvom kulturnom spomeniku u Bosni i Hercegovini koji se nalazi na UNESCO-voj listi zaštićenih spomenika kulture svijeta. Stari most je srušen u proteklom ratu, a 2004. godine ponovo izgrađen.Istorijski dio Mostara sa Starim mostom i nizom ostalih sadržaja iz bogate istorije grada,Muzej Hercegovine, kuća velikog bosanskohercegovačkog pisca Alekse Šantića, Turska kuća u Bišćevića sokaku, te staro naselje Brankovac, sagrađeno u osmanskom stilu sa kućama i avlijama starih mostarskih porodica samo su neki od kulturnih spomenika koje treba posjetiti.Svake godine se takođe organizuju brojne kulturne manifestacije poput Šantićevih večeri poezije, Mostarskog proljeća, Mostarskog ljeta i Mostarskih liski.

news24.ba

Ostavite komentar