Home > Kultura > Od Sarajeva do New Yorka: Veliko priznanje za profesoricu kompozicije Svjetlanu Bukvić

Od Sarajeva do New Yorka: Veliko priznanje za profesoricu kompozicije Svjetlanu Bukvić

Stručnjaci porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a koji žive širom svijeta (kakvih je mnogo), znanje trebaju donijeti u domovinu.

Sarajka Svjetlana Bukvić dobitnica je nagrade ASCAP PLUS za 2020. godinu, koju dodjeljuje Američko udruženje kompozitora, autora i izdavača (ASCAP). Ova nagrada dodjeljuje se članovima udruženja čija su djela izvedena u neistraženim medijima i čiji katalozi imaju prestižnu vrijednosti, piše mojabih.ba.

Inače, Svjetlana je studirala i diplomirala kompoziciju i muzikologiju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. U potrazi za fakultetima koji su pružali mogućnost spajanja starog sa novim, aplicirala je i primljena je na njujorški univerzitet Rensselaer Polytechnic, koji je tada uspostavljao prvi program u Americi za multimedijalnu umjetnost. Skupu školarinu platio je univerzitet, a Svjetlana nije odustala od odlaska uprkos ratu.

Prošavši vratoloman put, Svjetlana je konačno stigla na destinaciju o kojoj je sanjala – New York City. Studij je završila u roku, bila je među najboljim studentima i radila je sa najboljim umjetnicima u NY-u. Danas je zaposlena na njujorškom univerzitetu, gdje predaje muzički biznis, elektronsku muziku i kompoziciju, i zvuk za film.

Od svoje domovine nije odustala, naprotiv. Mišljenja je kako uspješni stručnjaci porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a koji žive širom svijeta (kakvih je mnogo), znanje trebaju donijeti u domovinu. Tako i ona uspostavlja saradnje između muzičkih institucija u New Yorku i BiH, kako bi doprinijela kvaliteti i razvoju ove branše u našoj državi.

News24.ba

Ostavite komentar