Home > Novosti > Korona virus Britanskog soja može doći i u BiH

Korona virus Britanskog soja može doći i u BiH

Mia Blažević

Mia Blažević iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH izvijestila je poslanike da je britanski soj virusa, koji se širi 70 posto brže od klasičnog, registriran u državama okruženja, te predstavlja rizik i za BiH.Na području FBiH zabilježen je pad ukupnog broja hospitaliziranih pacijenata, broj novih potvrđenih slučajeva i 7-dnevne incidence, ali je broj pacijenata na respiratoru kao i broj smrtnih slučajeva zbog COVID-19 u blagom porastu u odnosu na prethodnu sedmicu,prenosi fena.ba.Dio informacije vezan je i za nabavku vakcina.

Snježana Bodnaruk

Snježana Bodnaruk iz Ministarstva zdravstva FBIH podsjetila je da se Vlada Federacije BiH predbilježila za nabavku vakcina putem COVAX mehanizma za vakcinisanje 20 posto populacije (800.000 doza), kao i nabavku pomoćnih sredstava i zaštitne opreme za zdravstvene radnike putem Zajedničke nabavke Evropske komisije.Za nabavku vakcina putem COVAX mehanizma iz budžeta FBiH za 2020. godinu osigurana su sredstva u iznosu od 13.689.538 KM.U budžetu Federacije Bosne i Hercegovine za 2021. godinu predviđena su sredstva za nabavku vakcina u iznosu od 12 miliona KM, kao i sredstva u iznosu od 2 miliona KM namijenjenih za poduzimanje mjera za sprječavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

Trenutno su u toku aktivnosti putem Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine za prijem prvih pošiljki vakcina protiv COVID-19, proizvođača Pfizer, koje se očekuju koncem januara odnosno u februara ove godine.

news24.ba

Ostavite komentar