Home > Lifestyle > MANDARINA JE PUNA VITAMINA C: Ali to nije sve – VIRUSE otapa kao LED na vatri!

MANDARINA JE PUNA VITAMINA C: Ali to nije sve – VIRUSE otapa kao LED na vatri!

Mandarina je poput drugog citrusnog voća odličan izvor vitamina C, koji je važan za imunitet i borbu protiv sezonskih bolesti, čije simptome ublažava i ubrzava oporavak.

Bogata je vitaminima A, C i B, a značajan je i izvor folne kiseline, bioflavonoida i selena. S obzirom na to da sadrže veliku količinu vitamina C, mandarine mogu da pomognu organizmu da nakon bolesti što brže ojača, dok će vitamin A odstraniti ostatke zapaljenja.Mandarine su bogate i vitaminom A i folnom kiselinom. Jedna mandarina sadrži 16 odsto dnevne doze vitamina A i pet odsto dnevne preporučene doze folne kiseline.

Bogatstvo mineralima

Od minerala, u ovom plodu su prisutni kalijum, kalcijum, magnezijum, bakar i gvožđe. Jedna velika mandarina donosi 199 mg ili šest odsto preporučene dnevne količine kalijuma, potrebnog za ravnotežu nivoa tečnosti u tijelu i regulisanje krvnog pritiska. Mandarina sadrži i 44 mg odnosno četiri odsto dnevne doze kalcijuma, nužnog za izgradnju i održavanje gustine kostiju.

U sto grama narandžastog voća, koje je ime dobilo prema boji uniforme kineskih javnih službenika, nalazi se oko 30 miligrama ovog nutrijenta, što zadovoljava trećinu dnevnih potreba za vitaminom C. Ako ste prehlađeni, u sok od mandarine dodajte kašičicu meda i malo soka od limuna.

Mandarina je praktičan, ukusan i zdrav zalogaj koji pruža mnogo nutritivnih dobrobiti. Vitamin C igra bitnu ulogu u sintezi kolagena i elastina u telu. Kolagen i elastin su bjelančevine koje tvore kožu, mišiće i ostala vezivna tkiva. Ovaj vitamin je snažan antioksidans i pomaže tijelu u odstranjivanju slobodnih radikala, koji ugrožavaju zdrave ćelije.

Pospješuje zarastanje rana i doprinosi sprječavanju neurodegenerativnih bolesti, artritisa, prehlade i gripa. Velik broj istraživanja je pokazao vezu između povećanog uzimanja vitamina C i smanjene pojave nekoliko vrsta raka. Mandarine su bogate i vitaminom A i folnom kiselinom. Jedna mandarina sadrži 16 odsto dnevne doze vitamina A i pet odsto dnevne preporučene doze folne kiseline.

Ostavite komentar