Home > Novosti > Danas snijeg ali od naredne sedmice temperature zraka od 15-20 °C

Danas snijeg ali od naredne sedmice temperature zraka od 15-20 °C

Danas nije na snazi nijedno upozorenje zbog vremenskih prilika u BiH, pa se čini da su ekstremno hladni dani iza nas. Prema prognozama meteorologa Nedima Sladića već krajem naredne sedmice očekuju nas natprosječno visoke temperature zraka.
Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne i u večernjim satima očekuju se padavine. U nizinama kiša, a u višim područjima i na planinama snijeg.Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od -3 do 3, na jugu od 1 do 5, a dnevna od 4 do 10 °C.

-Krajem idućeg radne sedmice (oko petka, 05.02), iznadprosječno visoke temperature zraka za februar koje bi bile uvjetovane prodiranjem zračne mase iz sjeverne Afrike, koja prema aktuelnim projekcijama prognoznih modela, na sjeveroistoku i sjeveru naše zemlje, podliježu temperaturnim lokacijama. Zrak je išao na oko 20°C, a u većini područja na oko 15°C. Međutim, iako je ovaj trend manje ili manje dogovoren, više detalja bit će u ponedjeljak. Ono što najviše brine sada je to što zbog visokih temperatura zraka i na većim visinama dolazi do iznenadnog topljenja snijega koji bi, na lokalnim sada visokim vodopadima, mogao doći do dodatnog porasta, uz mogućnost da lokalne rijeke izlijevaju iz korita i poplave, budući da su redovne mjere odbrane poplava već na snazi, naveo je Sladić.

Ostavite komentar