Home > Hronika > U BIH UPALJENA DVA METEOALARMA: SNIJEG STIŽE VEČERAS

U BIH UPALJENA DVA METEOALARMA: SNIJEG STIŽE VEČERAS

Ako je suditi prema skupovnim prognozama globalnog modela #GFS, u periodu od 12. do 18.02. možemo očekivati još jedan val hladnoće koji bi donio znatno niže temperature zraka, kazao je meteorolog Nedim Sladić
Za regije Foča i Trebinje upaljen je narandžasti meteoalarm, dok je za Banjaluku, Livno i Mostar na snazi žuto upozorenje zbog obilnijih padavina i jakog vjetra.

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Intenzivnije padavine se očekuju na sjeveru i istoku Hercegovine, kao i na zapadu Bosne. Na vrhovima planina sa snijegom. Tokom poslijepodneva u Krajini prestanak padavina i smanjenje naoblake, a u ostatku zemlje u večernjim satima. Vjetar slab do umjeren, povremeno sa jakim udarima južni i jugozapadni. Temperature zraka između 8 i 14, lokalno do 16 °C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Jutarnja temperatura oko 8, dnevna oko 13 °C.

Narednih dana zadržat će se slične vremenske prilike, a već od četvrtka očekuje se osjetan pad temperature zraka.

-Ako je suditi prema skupovnim/ensemble prognozama globalnog modela #GFS, u periodu od 12. do 18.02. možemo očekivati još jedan val hladnoće koji bi donio znatno niže temperature zraka u odnosu na višegodišnji prosjek 1981-2010, uzrokovan prodorom hladne zračne mase iz oblasti Euroazije u sjeveroistočnoj visinskoj struji. Ovim prodorom je vrlo lako moguće da ćemo ovosedmični proljetni topli vikend brzo zaboraviti, a već idućeg tražiti sve više toplotu doma. Kako sada stvari stoje, velikog snijega nema, a ovaj prodor bi uveliko obilježila i vrlo jaka bura u Hercegovini usljed promjene u temperaturnom režimu i uspostavljenog pritisnog gradijenta. Sličnu simulaciju drži i Europski centar za srednjoročnu prognozu vremena. Zahlađenje bi počelo već u četvrtak, promjenom visinskog strujanja s jugozapadnog na sjeverno i sjeverozapadno, što jasno možemo vidjeti kroz oštar pad krive, pojasnio je  meteorolog Nedim Sladić.

Ostavite komentar