Home > Hronika > DOM NARODA PARLAMENTA BIH SUTRA O ZAKONU O STRANCIMA

DOM NARODA PARLAMENTA BIH SUTRA O ZAKONU O STRANCIMA

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za sutra trebalo da razmatra zahtjev Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o strancima po hitnom postupku.

Predložena izmjena i dopuna Zakona o strancima, koju je u januaru usvojio Predstavnički dom, ima za cilj da putem generalne prevencije postigne efekat odvraćanja migranata od činjenja krivičnih djela i prekršaja s obilježjima nasilja i kršenja javnog reda i mira za vrijeme njihovog boravka u Bosni i Hercegovini.

Delegati bi trebalo da razmatraju i zahtjev Predstavničkog doma za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH po hitnom postupku.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i Prijedlog zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH.

Dom naroda državnog parlamenta trebao bi razmatrati i Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi: „Digitalizacija TV signala u BiH“, čiji je podnosilac Ured za reviziju institucija BiH te Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi „Planiranje i provođenje obuka zaposlenih u institucijama BiH“.

Predviđeno je i razmatranje Izvještaj o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2018. godini, koji je podnijela Centralna izborna komisija BiH.

Imenovanje članova Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa BiH iz bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda jedna je od predviđenih tačaka dnevnog reda.

Predviđeno je i imenovanje zamjenika direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Prijedlog zaključka Ustavnopravne komisije Doma naroda PS BiH kojim se predlaže Domu naroda da od Centralne izborne komisije BiH zatraži Informaciju o provođenju Lokalnih izbora 2020. godine, uključujući i provođenje Lokalnih izbora 2020. godine u Gradu Mostaru, u roku od 30 dana od prijema zaključka.

Delegati bi trebali razmatrati i nekoliko delegatskih inicijativa, te dati saglasnosti za ratifikaciju nekoliko sporazuma.

(News24.ba / FENA)

Ostavite komentar