Home > Hronika > ODRŽANA SJEDNICA KRIZNOG ŠTABA FBIH

ODRŽANA SJEDNICA KRIZNOG ŠTABA FBIH

Goran Čerkez, prim dr. pomoćnik ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine, nakon sjednice Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva rekao je da su donesene dvije nove mjere.

“Odlučili smo da dozvolimo posjete staračkim domovima. To je bitna stvar. Čuvali smo ih do sada jer smo mislili da je situacija bila kritična. Napravit će plan posjeta i omogućiti osobama koje borave tu posjete, to je bitno za njihovo mentalno zdravlje i za porodice”, rekao je Čerkez.

“Donijeli smo odluku, preformulisali smo je, a to je da kantoni mogu donositi restriktivnije mjere, ali ne mogu drugačije mjere donositi. To je bitno. Moramo imati harmonizaciju. Svi zavisimo jedni od drugih. Situacija iz jednog kantona se može prenijeti na drugi”, kazao je Čerkez.

Krizni štab Federacije BiH na sjednici je razgovarao o početku proljetnog dijela fudbalske sezone u BiH i eventualnom povratku navijača na stadione. Potvrdio je to na pres-konferenciji Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva BiH.

“Razgovarali smo o početku fudbalske sezone, i kao što znate – u jesenjem dijelu smo bili spremni da damo saglasnost, ali u to vrijeme RS nije bila spremna na tu mjeru. Ovog puta smo odlučili da na 15 dana da obavimo razgovore sa Fudbalskim savezom i da razmotrimo – ako situacija bude povoljna, možemo razmišljati o toj mjeri”, rekao je Čerkez.

“Jasno nam je da svi žele povratak na stadione, u isto vrijeme – rizici su veliki. Malo su nas zavarali brojevi u padu, veliki broj osoba se ne pridržava mjera, smatramo da kantonalne inspekcije i nadležni moraju reagovati i biti oprezni da ne bi došli u situaciju kada dođe lijepo vrijeme – da taj mjesec maj, april, sjedimo u kućama i krijemo se jer imamo porast”, kazao je Čerkez.

On je na koncu svog obraćanja rekao da je BiH otvorena zemlja, gdje se ulazi bez PCR testova, dok državljani iz EU moraju imati PRC testove. Zbog pojave britanskog soja u BiH – mora se razmišljati o kriznim zemljama, rekao je Čerkez.

Ostavite komentar