Home > Hronika > NANA FATA ORLOVIĆ POBIJEDILA REPUBLIKU SRPSKU

NANA FATA ORLOVIĆ POBIJEDILA REPUBLIKU SRPSKU

Prema informacijama do kojih je došao portal News24.ba, preko sarajevskog advokata Rusmira Karkina Republika Srpska raspisala je tender za izbor izvođača radova, vezano za uklanjanje crkve iz dvorišta nane Fate Orlović.

– Također, imam informacije da je RS izvršio isplate nastalih troškova svim osobama koje se kao podnosioci tužbe pominju u presudi Suda za ljudska prava u Strazburu. Sada čekamo da se završi tender i izabere kompanija koja će izvršiti uklanjanje crkve sa imanja porodice Orlović – kazao advokat Karkin.

Za uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović, kako je kazao advokat Karkin Vlada RS namijenila je 70.000 KM.

– Ja sam ove informacije dobio posredno, premda sam se još prije mjesec i po obratio Vladi RS-a s upitom dokle se došlo sa izvršenjem presude Suda u Strazburu. Nadam se da će RS uskoro provesti proceduru tendera i da će konačno izvršenje sudske odluke proteći bez ikakvih problema – poručio je advokat Karkin.

Za informacije da je Republika Srpska započela procesudru vezanu za uklanjanje crkve iz njenog dvorišta, Fata Orlović saznala je tek jučer.

Očekuje da će ubrzo „svanuti ljepše vrijeme“ pa da će iz Srebrenika gdje se, na pažnji kćerke i zeta, nalazi tokom zimskog perioda, moći otići u Konjević Polje da svojim očima vidi „radi li se išta oko crkve“.

– Hvala mom advokatu što se brine, a dove učim i njegovom ocu koji se godinama borio da moja avlija bude samo moja. Jeste teško boriti se za pravdu, ali svakom poručujem da se borba isplati. Ne smije se odustajati od traženja pravde. I da ne zaboravim, hvala svim sudijama koji su pravedno sudili – poručila je Fata Orlović.

Prema ranijim informacijama izmještanje pravoslavne crkve iz dvorišta Fate Orlović moglo bi krenuti s prvim danima proljeća.

Ostavite komentar