Home > Lifestyle > RUSKI KOKTELI KOJE MOŽETE SAMI PRIPREMITI

RUSKI KOKTELI KOJE MOŽETE SAMI PRIPREMITI

Što se dobije kada pomiješate votku i kvas? I kakvu “Bloody Mary” vole Rusi?

Najprije klasika: “Kvasja”, “Bijeli Rus” i ruska “Krvava Marija”.

(prema receptu restorana Rock'n'Roll Bar & Cafe u Moskvi)

1. “Kvasja”

Najstariji ruski napitak je kvas, a najpoznatiji votka. Kada ih pomiješamo i dodamo aromu cimeta, dobivamo “kvasju”. S razlogom se na ruskom glagol “kvasiti” koristi u značenju “pijančevati”. Istine radi, moramo reći da u ovom koktelu ima više kvasa nego votke.

Sastojci za jednu porciju:

35 ml kvasa

10 ml votke

5 ml sirupa od cimeta

Priprema:

Kvas možete kupiti u ruskoj prodavaonici, a votku i sirup od cimeta praktički u svakom dućanu. Za koktel je potrebno sve sastojke u čašu uliti u navedenom odnosu. I to je sve!

2. “Bijeli Rus”

Ovaj koktel je dobio naziv u čast bjelogardejaca, koji su zemlju napustili nakon poraza u Građanskom ratu 1918.-1922. godine. Na Zapadu su ih zvali “white Russians”. Izvjesno vrijeme se smatralo da je “Bijeli Rus” ženski koktel, no sve se promijenilo 90-ih godina poslije filma “Veliki Lebowski”. U njemu je ovaj koktel bio omiljeno piće glavnog junaka, pa je piće steklo svjetsku slavu i pojavilo se u svim barovima na svijetu. Osim toga, “Bijeli Rus” je “zablistao” i u filmu “Žena mačka”, gdje ga glavna junakinja naručuje u baru, skraćujući popis sastojaka. Bilo da smatrate da je ovo žensko ili muško piće, lako ga možete pripremiti sami.

Sastojci:

led

votka

liker od kave

slatko vrhnje 10%

Priprema:

U čašu stavite led, ulijte sve sastojke u jednakoj količini i promiješate žlicom. Gotovo! Ako želite da okus bude vrhunski, koristite svježe slatko vrhnje i protresite pakiranje prije dodavanja. Tako će imati bolju teksturu.

3. “Bloody Mary” na ruski način

Koktel na bazi votke i soka od rajčice nije smišljen u Rusiji, no mi ćemo s vama podijeliti način pravljenja “Bloody Mary” koji je najbliži ruskom srcu i duši: s krastavcem.

Sastojci za jednu porciju:

led

50 ml votke

10 ml limunovog soka

20 g svježih krastavaca

kiseli krastavci

sol, papar

150 ml soka od rajčice

1 ml tabasca

senf

Priprema:

Najprije narežite svježi krastavac, stavite ga u čašu i malo izgnječite tucalom. U čašu dodajte votku, sok od rajčice i limunov sok, sol i papar po ukusu, malo tabasca i senf (nekoliko grama). Pažljivo promiješajte sve sastojke, zatim dodajte led. Ukrasite kiselim krastavcem.

A sada neoklasika: “Boršč”, “Crveni trg” i “Uhvat”.

4. Koktel “Borsch”

(po receptu restorana “Kuznja” u Sankt-Peterburgu)

Ako u džin dodate sirup od cikle, može vam se učiniti da već imate boršč. Ali nije sve tako jednostavno!

Sastojci za jednu porciju:

Džin 40 ml

Pire od crnog ribiza 20 ml

Sirup od cikle 15 ml

Limunov sok 15 ml

Bjelanjak 20 ml

Priprema:

Sve sastojke uliti u shaker i dobro protresti najprije bez leda, kako bi se dobila bogata pjena. Zatim u shaker dodati led i ponovno protresti. Procijediti u čašu i poslužiti bez leda. Najbolje u širokoj čaši za šampanjac.

Pire od crnog ribiza: bobice samljeti u blenderu sa šećerom, a još bolje sa šećernim sirupom, u odnosu 3:1. Procijediti.

Sirup od cikle: Na tihoj vatri ukuhati sok od cikle dok mu se volumen ne smanji na jednu trećinu. Pomiješati sa šećerom u odnosu 1:1 sa zgusnutim sokom i potpuno otopiti šećer. Ohladiti.

5. “Crveni trg”

(po receptu gastro-bara “Ruski pub” u Moskvi)

Ovo je voćni koktel s topingom: puslicom u obliku kupole čuvene crkve Vasilija Blaženog na Crvenom trgu. Izgleda vrlo efektno.

Sastojci:

Alkohol s brusnicom 50 ml

Pire od brusnice 30 gr

Sok od brusnice 30 ml

Limunov sok 10 ml

Fruktoza 15 ml

Bjelanjak 1 komad

Šećer 20 g

Priprema:

Najprije u shakeru ili u nekoj posudi koja se hermetički zatvara treba pomiješati alkoholno piće s brusnicom, pire od brusnice, sok od brusnice, limunov sok i fruktozu. Dobro protresti najmanje 30 sekundi. Bjelanjak od jaja ulupati sa šećerom 5-10 minuta. Pomoću slastičarske vrećice oblikovati “kupolu” od bjelanjka, osušiti je na temperaturi od 120 stupnjeva tijekom 20-40 minuta. Naliti koktel u čašu i ukrasiti odozgo puslicom u obliku kupole crkve Vasilija Blaženog.

6. Koktel “Uhvat” *

(po receptu restorana Uhvat u Moskvi)

Selo, peć i krava – upravo ovakve domaćinske asocijacije izaziva ovaj koktel s aromom meda.

Sastojci:

Portugizac 50 ml

Slatko rhnje 33% 50 ml

Heljdin med 25 g

Žumanjak 1 kom.

Kakao prah 10 g

Priprema:

Sve sastojke staviti u shaker, dobro protresti najmanje 30 sekundi. Presuti koktel u ohlađenu čašu za šampanjac, posuti kakao prahom ili naribanom čokoladom.

Ostavite komentar