Home > Hronika > TUŽILAŠTVO BiH ZATRAŽILO DA SE NOVALIĆU ZABRANI RAD U VLADI DO IZRICANJA PRESUDE

TUŽILAŠTVO BiH ZATRAŽILO DA SE NOVALIĆU ZABRANI RAD U VLADI DO IZRICANJA PRESUDE

Na današnjem ročištu u predmetu protiv premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića i drugih Tužilaštvo BiH je zvanično zatražilo da Sud zabrani rad Novaliću u Vladi FBiH, kao i ministrici finansija Jelki Milićević.

Tužilaštvo BiH traži da se Fadilu Novaliću zabrani rad na poziciji premijera FBiH do izricanja prvostepene presude, posjećivanje službenih prostorija, tj Vlade FBiH, te mjeru zabrane sastajanja sa određenim svjedocima.

Iste mjere su zatražene i za ministricu finansija u Vladi FBiH Jelku Milićević. Tužilaštvo to pravda neophodnošću da se zadrži i dignitet rada tih isntitucija i kako ne bi došlo do utjecaja na sami proces. Pravdaju to i praksom većine zapadnih zemalja s obzirom da je riječ o značajnom sudskom procesu.

“Ukoliko Sud ne zabrani njihov rad onda bismo došli u situaciju da se optuženi sastaju sa svjedocima i rukovode njima, a onda će se pojaviti pred ovim sudom u postupku svjedočenja”, navode iz Tužilaštva.

Mjere zabrane su zatražene i za Fahrudina Solaka, a traži se da mu se zabrani pristup Federalnoj upravi civilne zaštite te zabrana sastajanja sa svjedocima.

Fahrudin Solak (Foto: T. S./Klix.ba)
Fahrudin Solak 

Za Fikreta Hodžića se traži zabrana obavljanja dužnosti odgovornog lica u preduzeću “Srebrena malina”, kao i zabrana sa svjedocima.

Ukoliko Sud BiH prihvati ovaj zahtjev Tužilaštva rad kompletne Vlade FBiH bit će upitan, koja je svakako u tzv. tehničkom mandatu jer od izbora 2018. nikada nije formirana nova.

klix.ba

Ostavite komentar