Home > Hronika > BANJA LUKA: STOTINE UGOSTITELJA ISPRED PALATE PREDSJEDNIKA RS

BANJA LUKA: STOTINE UGOSTITELJA ISPRED PALATE PREDSJEDNIKA RS

U centru Banja Luke, ispred Palate predsjednika RS, počeli su protesti ugostitelja, frizera i ostalih radnika iz djelatnosti kojima je zabranjen rad.

Ispred Palate se okupilo nekoliko stotina građana a na licu mjesta su i pripadnici specijalne jedinice MUP-a RS. Policija je tražila da se okupljeni raziđu.

“Odajemo veliko priznanje našim medicinarima, ali oni treba da se bave problemima u zdravstvu, a ne kako treba da rade ugostiteljski objekti, poručio je Vladan Šurlan, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma “Horeka RS”.

Naglašava da ugostitelji nemaju ništa protiv mjera, te da se bore da prehrane svoje porodice. Žao mi je što se ovo dešava i niko ne želi da bude rušilački faktor. Treba da zajedno tražimo rješenje problema rekao je Šurlan.

Kaže da su ugostitelji prepušteni sami sebi.

“Svaka država gdje je uveden lokdaun subvencioniše svoju privredu. Ovdje samo trpi realni sektor”, poručio je Šurlan.

Kaže da ovaj skup nije prijavljen, nego da je riječ o spontanom okupljanju ugostitelja, a policija je okupljenima naredila da se raziđu.

“Na početku krize bilo 14.000 zaposlenih u ugostiteljstvu, a da je sad tek nešto više od 10.000. Neophodno je da što prije sjednemo sa predstavnicima resornih ministarstava i nađemo rješenje. Djeca zaposlenih u realnom sektoru isto vole čokoladu kao i djeca zaposlenih u realnom sektoru”, poručio je on.

Naglasio je da su rješenje problema subvencije. Bez toga, ovo će biti pomen ovoj grani. Želimo da nam objasne da li u tržnim centrima mogu biti stotine ljudi, a nas kažnjavaju. Da li ovo više ima ikakvog razuma – pita se Šurlan.

Podsjeća da zaposleni u javnom sektoru dobijaju plate uz realnog sektora. Nameti rastu, a subvencija nema.

“Niko ovdje nije došao iz hira, ovi ljudi ne znaju šta će sutra biti da njihovim porodicama. Pozivamo predsjednicu Republike Srpske Zeljku Cvijanovic da nam pomogne i podsjećamo da se ona do sada uvijek odazivala na naše apele. Medicinare podsjećamo da smo im pomagali u najtežim situacijama. Nije korektno da prozivaju privrednu granu koja je na koljenima”, poručio je Šurlan.

Na platou su i frizeri koji su došli da podrže ugostitelje, koji su takođe nezadovoljni zatvaranjem.

 

 

 

Ostavite komentar