Home > Hronika > VELIKA SMRTNOST NA KCUS: ANESTEZIOLOZI ALUDIRAJU NA UPOTREBU “FIKRETOVIH RESPIRATORA”

VELIKA SMRTNOST NA KCUS: ANESTEZIOLOZI ALUDIRAJU NA UPOTREBU “FIKRETOVIH RESPIRATORA”

Nakon nekoliko dramatičnih dana i u četvrtak ujutro je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu održan hitan kolegij zbog respiratora koje je nabavila “Srebrena malina”.

Kako News24 saznaje, povod hitnom sastanaku bilo je pismo anesteziologa KCUS-a upućeno direktorici Sebiji Izetbegović.

News24 je iz tri različita izvora sa KCUS-a dobio nezvanične informacije o tome šta se događalo.

Naime, već nekoliko dana je smrtnost pacijenata s koronavirusom ogromna, a kao jedan od mogućih razloga u pismu se spominju respiratori ACM812A, odnosno oni respiratori koji su nabavljeni preko firme „Srebrena malina“, kao i problemi s kisikom, o čemu smo već izvještavali.

U suštini ova dva problema su usko povezana.

Kako smo već objavili, sporni respiratori troše više kisika nego drugi, kvalitetniji, jer nemaju u sebi ugrađen kompresor. Pored toga “nisu predviđeni za anesteziološki tretman oboljelih od korone, nego se radi o transportnim uređajima za vozila hitne pomoći ili kratkotrajni tretman u bolničkim uvjetima.“ Takvo tumačenje dali su iz certificirane firme Verlab. S druge strane, sistem snabdijevanja kisikom na KCUS-om je u lošem stanju.

Ti problemi, koji mogu utjecati na smrtnost pacijenata, bili su povod da anesteziolozi upute pismo direktorici Izetbegović u kojem odbijaju odgovornost i ograđuju se od posljedica korištenja spornih respiratora.

Oni su naveli da se respiratori ne mogu koristiti u liječenju teških bolesnika, osim u krajnjem slučaju za kratkotrajnu podršku.

Prema informacijama News24, u petak ujutro je menadžment KCUS-a razmatrao da iz upotrebe povuče sporne respiratore, ali do toga još uvijek nije došlo. Da se sporni respiratori još uvijek koriste, potvrđeno nam je u kratkom odgovoru iz Press službe KCUS-a na naš upit.

Zašto je KCUS uopće odlučio „malina-respiratore“ staviti u pogon?

Odgovor bi mogao biti direktno povezan za sudskih procesom koji se vodi protiv premijera Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića te ministrice Jelke Milićević na Sudu BiH.

Naime, profesorica Izetbegović je tokom svog prošlosedmičnog svjedočenja u ovom procesu navela kako je KCUS stavio u pogon sporne respiratore i da su oni ok.

Press/Raport/News24

Ostavite komentar