Home > Hronika > SARAJEVO: PRETRESI ZBOG KORIŠTENJA SPORNIH RESPIRATORA

SARAJEVO: PRETRESI ZBOG KORIŠTENJA SPORNIH RESPIRATORA

Po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od jutros vrše određene radnje u cilju izuzimanja dokumentacije koja se odnosi na slučaj korištenja spornih respiratora nakon nedavnog pisma ljekara sa KCUS-a.

Glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić potvrdila je da se od jutros na terenu vrše određene radnje u slučaju predmeta koji je formiran nakon pisma ljekara sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a u vezi korištenja respiratora koje je nabavila “Srebrena malina”.

Bavčić o detaljima današnjih akcija nije mogla govoriti.

News24 saznaje da je SIPA trenutno u prostorijama Federalne uprave civilne zaštite, a da će tokom dana izvršiti određene pretrese i na još dvije lokacije.

Podsjetimo, Tužilaštvo KS je po službenoj dužnosti formiralo predmet koji se odnosi na informacije iz medija da je grupa anesteziologa sa KCUS-a uputila pismo menadžmentu ove ustanove, u kojem upozoravaju na nepravilnu primjenu respiratora i druge probleme u funkcionisanju COVID odjela.

Nezvanično SIPA bi danas trebala izvršiti pretrese i u firmi Verlab, koja je izvršila verifikaciju uređaja, ali i na KCUS-u.

 

Ostavite komentar