Home > Hronika > VRAG JE ODNIO ŠALU: SPAŠAVAJ ŠTA SE SPASITI MOŽE

VRAG JE ODNIO ŠALU: SPAŠAVAJ ŠTA SE SPASITI MOŽE

Iako se na prvi pogled ne čini da pompezno najavljeni dolazak Semira Efendića na čelo klinički mrtve Stranke za BiH ima dodirnih tačaka s istovremenim puštanjem u eter vijesti o novom okupljanju ljevice, sve je više detalja koji upućuju na to da je riječ o sinhroniziranoj političkoj akciji.

Izetbegović i Komšić: Hoće li im uspjeti još jedna prevara birača

Vrag je odnio šalu. Ruže ne cvjetaju ni Bakiru Izetbegoviću, ni Željku Komšiću, a još manje notornom Enveru Bijediću, koji je pod ozbiljnom optužnicom za teški kriminal u Tuzli i Tuzlanskom kantonu, gdje je donedavno, sa SDA, činio okosnicu kantonalne vlasti. Njihovi politički projekti su u silaznoj putanji, a nekima prijeti i potpuni raspad i nestanak.

 

Brojne afere

SDA je doživjela debakl u svim većim gradskim centrima na proteklim lokalnim izborima. Njenom federalnom premijeru Fadilu Novaliću sudi se zbog korupcije u predmetu „Respiratori“, a to je tek jedna od afera u kojima su glavni likovi kadrovi bliski vrhu SDA.

Na državnom nivou SDA dijeli vlast s koalicionim partnerima, Dodikovim SNSD-om i Čovićevim HDZ-om, a rezultati njihovog Vijeća ministara, opća je ocjena, katastrofalni su.

Suočen s realnim stanjem, Izetbegović očito želi preduprijediti crni scenarij i masovan bijeg glasača od SDA na predstojećim općim izborima naredne godine. Ništa bolje prognoze nisu ni za Demokratsku frontu.

Bijedić: Optužnica za teški kriminal

Komšić je već potvrdio da je spreman i ugasiti svoj stranački projekt i utopiti se u neku novu stranku u kojoj bi se, prema do sada obznanjenim informacijama, trebali naći i Bijedićevi Socijaldemokrati, Građanski savez, koji predvodi Muhamed Fazlagić, te Platforma za progres Mirsada Hadžikadića. Navodno, projekt nove stranke podupire i Pokret socijalne pravde i demokratije, u kojem su profesor Ivo Komšić, Miro Lazović i još neka zvučna imena tradicionalne ljevice.

Društvo je šaroliko, pojavno i ideološki udaljeno od SDA, ali ih sve skupa veže interesna mreža ispletena u godinama zajedničkog obnašanja vlasti na različitim nivoima.

Hadžikadića javno hvali jedan od osnivača SDA Edhem Bičakčić i već ga je preporučio Izetbegoviću kao poželjnog koalicionog partnera. U lijevom biračkom tijelu kompromitirani Bijedić nema druge opcije osim kačenja za skute SDA, a u istovjetnoj poziciji je i Željko Komšić, koji, ukoliko želi ponovo ići u utrku za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, opet i jedino može računati na podršku SDA i njihovih zajedničkih domaćih i turskih finansijera.

Malo opcija

Izetbegovićeva računica u svemu je pragmatična. Odljev desnih birača prema NiP-u pokušat će nadomjestiti produženjem savezništva sa Strankom za BiH. Mada, s uvrijeđenim i poniženim bivšim SDA-ovim dečkom koji obećava Semirom Efendićem na čelu stranke koju je osnovao Haris Silajdžić ostaje otvoreno pitanje koliko je to sto posto sigurna kalkulacija.Na lijevom boku Izetbegović računa da će Komšić i društvo pod nekim novim imenom uspjeti otrgnuti od Nikšićevog i Kojovićevog Bh. bloka makar toliko glasova i zastupničkih mandata koji će biti dovoljni za formiranje vlasti u kojoj će SDA opet imati centralnu ulogu.

Uglavnom, vrijeme do narednih općih izbora u oktobru 2022. bit će svakakvo samo ne i politički dosadno.

Kapetan i miševi

Brod SDA opasno se nagnuo, a mnogi mu predviđaju politički potop.

Kažu da, kada brod tone, s njega prvo bježe miševi, a kapetan i ostali oficiri, u skladu s moralnim kodeksom, ostaju posljednji. U povijesti se, međutim, situacija na brodovima nije uvijek odvijala na ovaj način.

Kod SDA, stranke koja u BiH vlada skoro 30 godina, stanje je specifično. S njenog broda uveliko bježe nezadovoljni članovi i funkcioneri koji nisu baš miševi, a kormilar Bakir Izetbegović još je tu.

Ne zato što se drži kapetanskog kodeksa časti, nego što, jednostavno, više nema kud.

Šta će uraditi SBB, trojka i regionalni igrači

Savez za bolju budućnost, sudeći prema izjavama njegovog lidera Fahrudina Radončića, nema nikakvih dilema kada je u pitanju sudjelovanje u vlasti i postizborni savez sa SDA.

SBB ima izuzetno loše iskustvo s Izetbegovićevim shvatanjem partnerstva u radu na dobrobit građana.

Radončićeva stranka na izborima koje će odlučivati slobodni glasači, a ne SDA-ovi brojači, računa na veliku podršku biračkog tijela koje preferira sekularnu bošnjačku opciju političkog centra.

Svejedno da li će SBB samostalno izaći na izbore ili u predizbornom savezu sa SDP-om Nermina Nikšića, Našom strankom Predraga Kojovića i NiP-om Elmedina Konakovića, saradnja ove grupacije stranaka u budućnosti čini se posve prirodnom.

Na tom tragu su i signali koje u javnosti šalju i Radončić, i Nikšić, i Konaković, i Kojović, a moguće je da im se pridruže i regionalno jake stranke i ličnosti u Unsko-sanskom, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

Ostavite komentar