Home > Hronika > OPĆINI LUKAVAC PLIJENE ŠKODU KADIAQ KOJU JE PRIVATIZOVAO NAČELNIK DELIĆ

OPĆINI LUKAVAC PLIJENE ŠKODU KADIAQ KOJU JE PRIVATIZOVAO NAČELNIK DELIĆ

Općinski sud u Lukavcu donio je rješenje o izvršenju presude, na osnovu kojeg bi trebala biti zaplijenjena imovina Općine Lukavac, a u konkretnom slučaju riječ je o službenom automobilu marke Škoda Kodiaq, načelnika Edina Delića.

Naime, Nisad Omerović, pravni zastupnik Lukavčanina Dobrivoja Stevanovića, koji već duži niz godina živi u Njemačkoj, prije nekoliko godina pred nadležnim sudom pokrenuo je postupak zbog činjenice da je njegovom klijentu Općini Lukavac bespravno oduzela dio zemljišta, koji je naknadno iskorišten za izgradnju dijela puta i trotoara.

Prema Omerovićevim tvrdnjama, zemljište koje je u vlasništvu njegovog klijenta općina je oduzela bespravno, koristeći situaciju u kojoj on trenutno živi u Njemačkoj. Kroz dugotrajni sudski postupak, kako Omerović pojašnjava za Klix.ba, sud je presudio u korist Stevanovića.

“Općina Lukavac to ne želi platiti, već su mene kao njegovog advokata ucijenili na način da se odreknem zakonske zatezne kamate, nakon čega bi oni eventualno dali novac Stevanoviću. Na to ne pristajem, a budući da je presuda pravosnažna, sud je u prinudnom izvršnom postupku izdao rješenje o zapljeni automobila marke Škoda Kodiaq, koji će zatim prodati i namiriti novac za Stevanovića”, kaže Omerović.

Inače, Općina Lukavac Stevanoviću bi trebala isplatiti iznos od okvirno 20 hiljada konvertibilnih maraka. Glavnica duga iznosi 10.600 maraka, uz zatezne kamate, a tu su također i troškovi sudskog postupka.

Svi ti iznosi bi bili namireni upravo prodajom spomenutog automobila Škoda Kodiaq, koji je kupljen novcem iz općinske kase po cijeni od 53.170 KM plus PDV.

S druge strane, načelnik Lukavca Edin Delić u razgovoru za Klix.ba je kazao da je već uložena žalba na rješenje Općinskog suda u Lukavcu.

“Taj predmet ne vodi Stevanović, advokat Omerović, koji pokušava nekom dramaturgijom i napadom na načelnika ostvariti neke ciljeve koji su najmanje pravne prirode. Ako je trebalo nešto zaplijeniti u općini, onda ima još 30 vozila ili nekretnina, ali ovdje je očigledno bila želja da se napravi vrsta showa kojeg smo se u Lukavcu nagledali”, strana je priče Edina Delića.

Delić je kazao da Općina Lukavac ima izvršne presude u iznosu od milion maraka, a samo Vlada Tuzlanskog kantona podnijela je tužbu u vrijednosti od dva milona KM.

One se, kako je pojasnio, izvršavaju shodno Zakonu o budžetima, na način da se godišnje izdvaja tri posto općinskog budžeta te ih sudovi i banke po redoslijedu provode.

“Nijedna tužba nije iz mog mandatnog perioda, a mi ne utječemo na to kojim će redoslijedom banke i sudovi izvršavati. Također, mi dva ili tri puta više godišnje izdvajamo sredstava za isplatu”, navodi Delić.

Općinski načelnik naglašava i da je općina za predmete koji duži vremenski period čekaju na izvršenje, ponudila isplatu sredstava, uz to da se potražioci odreknu kamata. To u konkretnom slučaju Dobrivoja Stevanovića nije ostvareno, shodno stavu advokata koji nije pristao na takvu vrstu nagodbe.

Ostavite komentar