Home > Novosti > OLAF SCHOLZ,NOVI NJEMAČKI KANCELAR:U MLADOSTI SAM BIO ČESTO PRAĆEN OD ZLOGLASNE ISTOČNONJEMAČKE TAJNE POLICIJE

OLAF SCHOLZ,NOVI NJEMAČKI KANCELAR:U MLADOSTI SAM BIO ČESTO PRAĆEN OD ZLOGLASNE ISTOČNONJEMAČKE TAJNE POLICIJE

DOK JE BIO MLADI SPD-OVAC
Olaf Scholz, kancelar Njemačke (Foto: EPA-EFE)
Olaf Scholz, kancelar Njemačke (Foto: EPA-EFE)

Zloglasna istočnjonjemačka tajna policija Stasi je kontinuirano pratila aktuelnog njemačkog kancelara Olafa Scholza dok je u Zapadnoj Njemačkoj bio mladi aktivista Socijaldemokratske partije (SPD).

Prema navodima njemačkog lista Bild, Scholza su pratili 70-ih i 80-ih godina kada je kao zamjenik predsjednika Mladih socijalista posjećivao Istočnu Njemačku. Opisali su gao kao “iskusnim političkim profesionalcem koji ima veliki utjecaj u organizaciji”.

Stasi je preko svojih agenata i doušnika prikupljao veliki broj podataka o građanima Istočne Njemačke i utjecajnim pojedincima u inostranstvu. Veliki broj podataka je uništen tokom ujedinjenja Njemačke, ali ne svi.

Scholz je komentarišući podatke koji su se odnosili na njega izjavio da “nisu bili dobri, ali da je to jednostavno tako bilo”.

Za kancelara ispred SPD-a je izabran prošli mjesec, a na toj funkciji je naslijedio konzervativku Angelu Merkel (CDU) koja je odrastala u Istočnoj Njemačkoj, prenosi agencija Associated Press.

Ostavite komentar