Home > Novosti > Sa današnjih protesta BH dijaspore u Štuttgartu: Poruka Njemačkoj vladi da pomogne Bosni i Hercegovini

Sa današnjih protesta BH dijaspore u Štuttgartu: Poruka Njemačkoj vladi da pomogne Bosni i Hercegovini

Na Marienplatz u Stuttgartu danas je nekoliko stotina građana ovog grada mirnim protestima željelo poslati poruku podrške jedinstvu države Bosne i Hercegovine te očuvanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Među njima je bio i Josip Juratović, zastupnik SPD-a u Bundestagu. On se obratio skupu i kako je kazao za portal Klix.ba u svom istupu želio dati podršku jedinstvenoj Bosni i Hercegovini.

Proteste je organizirala Građanska inicijativa Stuttgart, a prisustvovala im je nekoliko stotina građana, kako nam kaže Juratović, poslana je poruka Bundestagu i vladi Njemačke da se pomogne Bosni i Hercegovini.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

“Treba jasno kazati da je Njemačka protiv podjele BiH, za njenu demokratizaciju i ulazak u EU”, kaže Juratović te kaže da je skup bio organizovan tako da nije bilo stranačkih, vjerskih ili nacionalnih obilježja, da se s njim mogu identificirati svi.

Kaže kako se željela poslati poruka o potrebi suzbijanju nacionalizma i izgradnji održivosti bh društva i države. On smatra da je javnost u Njemačkoj posebno senzibilizirana na ovu temu te da dobro poznaje uzroke i posljedice.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Kaže kako je Bundestag apsolutno za cjelovitost BiH, protiv bilo kakve secesije te za izgradnju pravednog društva.

“Sve treba da se odvija putem institucija, a ne preko pojedinaca”, naglasio je on aludirajući na politička soliranja koja su česta u posljednje vrijeme.

Juratović kaže kako se njemačka vlada u posljednje vrijeme pozitivno postavlja oko stanja u našoj zemlji te da će nastavak te politike sigurno biti uspješan.

news24/A.Šikalo

Ostavite komentar