Home > Novosti > Šokantno otkriće novinara: Dodikov djed Toma je bio Hrvat i katolik iz okoline Tomislavgrada

Šokantno otkriće novinara: Dodikov djed Toma je bio Hrvat i katolik iz okoline Tomislavgrada

Dodikov djed je dolaskom u Derventu promijenio i prezime iz Dodig u Dodik, zatim i vjeru, prešavši u pravoslavlje, kako bi ga lakše prihvatila nova srpska sredina, ispričao je prije 10 godina Petar Dodig iz Studenih Vrila kod Tomislavgrada, novinarima “Slobodne Dalmacije”.

Kada su Milorad Dodik i njegov SNSD 2006. godine ponovo preuzeli vlast u Republici Srpskoj, Dodik je od nekadašnjeg multietničara i jugonostalgičara postao gorljivi nacionalista i veliki Srbin. U jednom intervjuu za RTRS, neposredno nakon što je postao premijer po drugi put, Dodik je javno pred kamerama priznao da su ga njegova djeca “učila srpstvu”.

Ekstremnim srbovanjem i političkim istupima u kojima je prijetio otcjepljenjem Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, lider SNSD je, tokom izborne 2006. godine, dospio u žižu domaće, ali i šire javnosti.

Početkom 2007. godine, reporteri splitske “Slobodne Dalmacije”, istražujući Dodikovo porijeklo, obreli su se u Studenim Vrilima, selu kod Tomislavgrada. Tamo su saznali da je djed Milorada Dodika, Toma, bio Hrvat, koji je odselio najprije u Crnu Goru, odatle u Derventu, a onda u Laktaše kod Banjaluke.

To je svestranom novinaru, piscu i publicisti Petru Milošu u mikrofon posvjedočio Petar Dodig, tada sedamdesetgodišnjak iz sela Studena Vrila kod Tomislavgrada.

Dodikov djed je, prema jednoj verziji priče, dolaskom u Derventu promijenio i prezime Dodig u Dodik, zatim i vjeru, prešavši u pravoslavlje kako bi ga lakše prihvatila nova srpska sredina. Razlozi česte promjene prebivališta Tome Dodiga, poslije 1945. prezvanog u Dodika, bili su u njegovom pozivu, jer je bio policajac u Kraljevini SHS. Tako je prvim premještajem službe iz okoline rodnog Tomislavgrada u Crnu Goru tamo i upoznao i oženio Crnogorku po imenu Velika.

Ostavite komentar