Home > Hronika > UKRAJINSKI PREDSJEDNIK OTKRIO DATUM NAPADA NA NJEGOVU ZEMLJU

UKRAJINSKI PREDSJEDNIK OTKRIO DATUM NAPADA NA NJEGOVU ZEMLJU

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelensky obratio se naciji putem svog Facebook profila i otkrio kada Ukrajinci mogu očekivati napad ruskih snaga.

Njegovo obraćanje prenosimo u cijelosti:

“Veliki ljudi velike zemlje! Pred našom zemljom su se desili ozbiljni vanjski i unutrašnji izazovi, koji zahtijevaju odgovornost, povjerenje i konkretne akcije od mene i svakog od nas.

Zastrašeni smo velikim ratom i još jednom odredili datum vojne invazije. Ovo nije prvi put. Ali naša država je danas jača nego ikada.

Mi težimo miru i želimo sva pitanja rješavati isključivo putem pregovora. I Donbas i Krim će se vratiti u Ukrajinu. Samo na diplomatski način. Ne buljimo u tuđe, ali nećemo dati svoje.

Imamo nevjerovatnu vojsku. Naši momci imaju jedinstveno borbeno iskustvo i moderno oružje. Ovo je već puta jače od vojske prije osam godina. Mi smo uvjereni u naše oružane snage, i naša vojska također treba osjetiti našu podršku, naše zajedništvo i naše jedinstvo. Osnova naše vojske je povjerenje vlastitog naroda i snažna ekonomija.

Rečeno nam je da će 16. februar biti dan napada. Napravit ćemo dan sindikata. Dekret je već potpisan. Danas popodne ćemo okačiti nacionalne zastave, staviti plavo-žute trake i pokazati svijetu naše jedinstvo.

Imamo jednu veliku evropsku težnju. Želimo slobodu i spremni smo glasati za nju. Sa neba nas posmatra 14 hiljada branilaca i civila koji su poginuli u ovom ratu. I nećemo izdati sjećanje na njih.

Svi želimo da živimo sretno, a sreća voli jake. Nikad nismo mogli odustati i nećemo to naučiti. Volim Ukrajinu! Mi smo u miru! Mi smo jaki! Zajedno smo!”, poručio je Zelensky u svom obraćanju.

Ostavite komentar