Home > Hronika > TAJNE ŠVICARSKIH RAČUNA BRAČNOG PARA JOVANOVIĆ IZ DOBOJA

TAJNE ŠVICARSKIH RAČUNA BRAČNOG PARA JOVANOVIĆ IZ DOBOJA

Među klijentima švicarske banke “Credit Suisse” je bilo kriminalaca, diktatora, obavještajaca, ljudi pod sankcijama, kao i političara sa ogromnim bogatstvom. Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je prilikom provjera došao do podataka da je račun imao i bračni par Janković iz Doboja.

Podatke o bankovnim računima u „Credit Suisse“ u Švicarskoj je anonimni izvor dostavio novinarima njemačkog lista Sueddeutsche Zeitung, što su oni podijelili sa kolegama iz 47 medijskih organizacija širom sveta – uključujući KRIK u Srbiji, The Guardian, novinarska mreža Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) i mnogi drugi.

Centar za istraživacko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je također učestvovao u istrazi te objavio saznanja o Jovanovićima koji su navodno kupili 13 nekretnina u zemlji i inostranstvu, a na računu u Švicarskoj skupili oko tri miliona KM.

Janko je šef carinske ispostave ‘Brod’, a Jovanka predsjednica Okružnog privrednog suda u Doboju. Njihovi prihodi ni približno ne pokrivaju milionska ulaganja u imovinu, navode u CIN-u.

Predsjednica Okružnog privrednog suda u Doboju Jovanka Jovanović rođena je 1954. godine. Živi u Doboju sa suprugom Jankom Jovanovićem, šefom Carinske ispostave „Brod“.

Karijeru je započela 1978. godine kao sudijska pripravnica u Sudskom udruženju rada. Kao sutkinja počela je raditi 1983. godine u Doboju, a od 2004. do 2010. bila je predsjednica Osnovnog suda. Tada je imenovana za predsjednicu Okružnog privrednog suda, gdje radi i danas. Novinarima CIN-a je rekla da ove godine planira da se penzioniše.

Supružnici Jovanović za bh. prilike imaju veliku imovinu. Oni su od 1998. do 2010. godine kupili 13 nekretnina u BiH, Crnoj Gori i Srbiji za oko 720.000 KM: dvije zemljišne parcele, dva poslovna prostora, dva stana i dvije garaže u centru Doboja, dva apartmana na Crnogorskom primorju u Herceg-Novom te stan i dvije garaže u centru Beograda.

Janko Jovanović je novinarima rekao da su on i supruga od 1998. do 2016. godine zaradili oko 2,3 miliona maraka od plaća, iznajmljivanja nekretnina i dodatnih prihoda te da godišnje troše oko 40.000 KM.

Prema podacima CIN-a i OCCRP-a (Organized Crime and Corruption Project), Janko Jovanović je 2010. godine otvorio račun u švicarskoj banci „Credit Suisse“ koji je u jednom trenutku vrijedio oko tri miliona maraka (cca 1,6 miliona CHF).

O nesrazmjeru njihovih prihoda i vrijednosti imovine CIN je objavio priču „Tajna švicarskog računa bh. carinika“ u sklopu međunarodnog projekta „SuisseSecrets“ u kojem su učestvovala 163 novinara i 48 medija iz 39 zemalja.

Istraživanje je nazvano “Švicarske tajne” (Suisse Secrets) i u njemu je učestvovalo više od 160 novinara iz 39 država koji su mesecima pregledali hiljade bankarskih podataka i intervjuisali insajdere, eksperte i tužioce, pretraživali sudske i finansijske baze i arhive. Podaci se odnose se na više od 18.000 bankovnih računa koji su bili otvarani od 1940-ih pa sve do poslednje decenije. Na njima je ukupno bilo više od 100 milijardi dolara.

Kako javlja KRIK, uzbunjivač koji je novinarima dostavio ove podatke rekao je, između ostalog, da je to učinio jer vjeruje da su švicarski zakoni o bankarskim tajnama nemoralni.

“Zaštita finansijske privatnosti kao izgovor samo pokriva sramnu ulogu švicarskih banaka kao saradnika onih koji vrše utaju poreza. Ova situacija omogućava korupciju i izgladnjuje zemlje u razvoju kojima su poreski prihodi preko potrebni,” rekao je navodno izvor.

KRIK navodi da je među klijentima banke bio je Italijan optužen za pranje novca za italijansku kriminalnu grupu Ndrangeta; direktor Siemensa koji je navodno podmićivao nigerijske zvaničnike za ugovore o telekomunikacijama, bivši ministar odbrane Alžira Kaled Nezar, bivši šef venecuelanske obaveštajne službe Karlos Luis Agilera Borhas. Račun u banci imao je navodno i jordanski kralj Abdulah II, koji je na njemu držao više od 230 miliona švicarskih franaka (oko 220 miliona evra), iako je njegova zemlja svake godine prikupljala milijarde inostrane pomoći.

CIN

Ostavite komentar