Home > Novosti > AMERIČKI AMBASADOR MURPHY PORUČIO POLITIČKIM LIDERIMA – “BOLJE VAM JE DA NE BOJKOTUJETE IZBORE”

AMERIČKI AMBASADOR MURPHY PORUČIO POLITIČKIM LIDERIMA – “BOLJE VAM JE DA NE BOJKOTUJETE IZBORE”

Novoimenovani američki ambasador bio je jedan od međunarodnih posrednika na propalim pregovorima o izmjenama Izbornog zakona BiH. Dogovor je onemogućilo odbijanje da se institucije FBiH učine funkcionalnijim, saopštio je, dodavši da će njegova zemlja istrajati u traženju odgovornosti onih koji budućnost BiH drže kao taoca. Napominje da je sada vrijeme da se lideri okrenu ka izborima koji se trebaju održati u oktobru, te da bi ‘njihovo bojkotovanje ne bi bilo pametno’.

‘Bolje da nema dogovora, nego da se postigne loš dogovor’, riječi su Michaela Murphyja kojima je započeo obraćanje medijima nakon propalih pregovora.

“Ipak, na stolu smo ovih dana smo imali komponente dogovora koji bi liderima isporučio većinu onoga što su rekli da im je potrebno. Na kraju pregovora, svi lideri su nam kazali da bolje razmiju stavove po svim ovim pitanjima. Nažalost, SDA i HDZ to nisu mogli prevesti u postizanje kompromisa. Previše fokusa je bilo na simbolici, a ne na supstanci. A ona je ono što je neophodno građanima ove zemlje”, govori ovaj američki diplomata.

Naglasio je i to da sada lideri moraju udvostručiti svoje napore da se fokusiraju na integritet izbora, ali i na same izbore koji će se održati u mjesecu oktobru.

“SAD vjeruje da se izbori moraju održati u oktobru. Ako se neka stranka odluči na bojkot izbora, reći ću im – to vam nije baš pametno. To bi bila greška”, upozorava Murphy.

Dodao je da će njegova zemlja nastaviti pružati podršku BiH, ali i da će nastaviti insistirati na odgovornosti lidera koji budućnost ove zemlje drže taocem.

Podsjetimo, po završetku još jedne neuspjele runde pregovora, Angelina Eichhorst je dodala kako su strani medijatori iscrpili svoje mogućnosti, te da je sada sve na domaćim liderima.

Ostavite komentar