Home > Novosti > Sarajevo Business Forum: Dolazak potvrdile delegacije 33 države iz cijeloga svijeta

Sarajevo Business Forum: Dolazak potvrdile delegacije 33 države iz cijeloga svijeta

Dolazak na 11. Sarajevo Business Forum su potvrdile delegacije 33 države iz cijeloga svijeta, a kojima će se predstaviti niz regionalnih investicijskih projekata iz nekoliko oblasti.

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor potvrdio je dolazak i učešće na vodećoj poslovno-investicijskoj konferenciji Jugoistočne Evrope 11. Sarajevo Business Forum, koji će sljedeće sedmice biti održan u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Pahor će, uz predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i turskog ministra privrede Mehmeta Musa, biti ključni govornik u uvodnoj sesiji prvog dana foruma koji će se održati u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, saopćili su organizatori.

Kao visoka zvanica, Pahor je učestvovao i na prethodnim Sarajevo Business Forumima, te je izrazio snažnu podršku zalaganjima Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji (EU) i NATO-u.

Učešće na 11. SBF potvrdili su i Zoran Zaev, bivši premijer Republike Sjeverne Makedonije i Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, ali i brojna druga politička i poslovna imena iz Evrope i svijeta.

Mesić je i prethodnih godina bio gost na Sarajevo Business Forumu gdje je isticao važnost ekonomske saradnje zemalja regiona u cilju boljeg zajedničkog prosperiteta.

Sarajevo Business Forum se pozicionirao kao jedan od najvećih međunarodno-investicijskih događaja u Jugoistočnoj Evropi.

Tema ovogodišnjeg Foruma, koji će u glavnom gradu Bosne i Hercegovine biti održan 11. i 12. svibnja je ”Nearshoring – perspektiva za region“, odnosno predstavljanje potencijala za realociranje proizvodnje evropskih kompanija na područje Jugoistočne Evrope.

Ove godine, u sklopu foruma, predstavit će se oko 300 investicijskih projekata i poslovnih ideja, uglavnom iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije. Sve kompanije iz regiona koje su prijavile projekat putem oficijelne stranice Sarajevo Business Foruma, osim same promocije i prezentacije, imat će mogućnost sastanaka sa potencijalnim partnerima i investitorima zainteresovanim za investiranje u privredu zemalja regiona.

Dolazak na 11. Sarajevo Business Forum su potvrdile delegacije iz 33 države iz cijeloga svijeta, a kojima će se predstaviti niz regionalnih investicijskih projekata iz proizvodnje, poljoprivrede, energetike, obrazovanja, finansija, infrastrukture, izgradnje, usluga, turizma i drugih sektora. I ove godine očekuje se veliki broj učesnika i novinara iz domaćih i stranih medijskih kuća.

Organizator najveće i najznačajnije investicijske konferencije u regiji je Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH i u saradnji sa strateškim partnerom – Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, te dioničarima BBI banke – Islamskom razvojnom bankom (IsDB), Dubai islamskom bankom (DIB), Abu Dhabi islamskom bankom (ADIB) i drugim partnerima. Porto Montenegro iz Crne Gore je platinum sponzor konferencije, a oficijelni avioprijevoznik 11. SBF-a kompanija Turkish Airlines.

 

Ostavite komentar