Home > Hronika > Sukob policije i prosvjednika u Livnu, više osoba privedeno

Sukob policije i prosvjednika u Livnu, više osoba privedeno

Šest puta u tri godine su mještani sela pod Tušnicom morali mirnim prosvjedima štiti svoje izvore od „investitora“ koji su pod pratnjom policije prijetili hapšenjima i moćnicima.

”Županijske vlasti šalju veliki broj policajaca da se obračunaju sa mještanima”, objavio je livanjski portal Relax povodom prosvjeda građana koji ne dozvoljavaju uništavanje izvora pitke vode. Naime, nakon što su mještani u Poljanama ispod Tušnice svoje zahtjeve uz 250 potpisa uputili nadležnima ovih dana su uz pomoć odvjetnika ponovili svoj zahtjev. No, nitko im se nije obratio niti je organizirana javna rasprava. Deset godina Kako su objavili iz Udruge građana „Turani“, deset godina je prošlo od kad je Vlada HBŽ dala koncesiju na Poljanama ispod Tušnice za eksploataciju 5 litara u sekundi vode.

Policija o incidentu u Livnu: Šestoro privedenih, troje zatražilo pomoć ljekara

Tada je probušena bušotina ispod Tušnice duboku 18 metara širine 90 milimetara. Izvor kojim se napaja selo Tušnica vodom je tada, po kazivanju mještana, znatno oslabio. Rok za početak eksploatacije po koncesijskom ugovoru je bio 36 mjeseci ili se ugovor automatski raskida. ”Četiri godine su prošle od kad je Vlada nezakonito blagoslovila preprodaju iste te koncesije koncesionaru kojem je 2015. godine tadašnja vlada na čelu sa sadašnjim ministrom financija dala koncesiju za solarni park na kojem se u idućih sedam godina nije uložila ni jedna marka”, navode mještani.

Hapšenja i moćnici Šest puta u tri godine su mještani sela pod Tušnicom morali mirnim prosvjedima štiti svoje izvore od „investitora“ koji su pod pratnjom policije prijetili hapšenjima i moćnicima. Preko dvjesto potpisa mještana kojim upozoravaju na ugrožavanje svoje životne sredine i privatne imovine nije bilo dovoljno da im itko od nadležnih institucija odgovori ili ih pozove na sastanak.

Prije godinu i tri mjeseca stručno povjerenstvo sadašnje Vlade je izradilo izvještaj na 24 stranice detaljno opisujući sve nezakonitosti oko dodjele i preprodaje ove koncesije. Mještani su bili u pravu i bez razloga im se prijetilo uz asistenciju policije. ”Prije četiri mjeseca moćnici zapovijedaju ovoj vladi da promjene stav. Unatoč protivljenju vlastitog povjerenstva čiji su izvještaj prihvatili prije godinu dana, donose odluku i daju mig neupućenoj ministrici Dijani Puzigaća da potpiše novi aneks na Ugovor koji je istekao prije sedam godina”, stoji u reagiranju mještana. Ako presuše naši izvori… Po sedmi put mještani mirnim prosvjedom daju do znanja svim institucijama da se i njih nešto pita kad već nisu zaslužili da se u 10 godina održi jedna suvisla javna rasprava.

”Investitori po prvi put u 10 godina dolaze među mještane zovu policiju i prijete. Policija ovih dana obavlja obavijesne razgovore, najavljuje hapšenja, oduzimanje lovačkog oružja, izolira nepodobne pojedince sve u cilju da omogući bušenje rupe dubine 400 metara tik uz vodocrpilište na lokalitetu „Krivića vrtli“ kilometar daleko od lokacije Poljane na kojoj je originalno izdana koncesija. Ako presuše naši izvori kako mislite da će vode biti u Mandeku iz kojeg Podhum crpi vodu!? Još jednom ćemo skupiti potpise i obratiti se institucijama sa pobrojanim kršenjima zakona koja ste vi iz Vlade usvojili u svome izvješću tražeći zaštitu svojih osnovnih prava. U međuvremenu moćnici, pripremite marice, jer se mi takvih nismo bojali ni kad su vaši udbaški mentori sijali strah istim metodama kao što to i vi danas činite!”, stoji u objavi spomenute udruge.

 

Ostavite komentar