Home > Hronika > PUCNJAVA NA ILIDŽI: SUDSKI POLICAJAC RANIO OSUĐENIKA PRILIKOM HAPŠENJA

PUCNJAVA NA ILIDŽI: SUDSKI POLICAJAC RANIO OSUĐENIKA PRILIKOM HAPŠENJA

SARAJEVO – Nakon pucnjave koja se jutros dogodila u sarajevskom naselju Otes u kojoj je povrijeđen muškarac, oglasila se Sudska policija u FBiH te su naveli da je službenik Sudske policije upotrebio vatreno oružje prilikom hapšenja osuđenog B.S., radi izdržavanja kazne zatvora.

“Oko 8,30 sati na području općine Ilidža službenici Centra sudske policije u Kantonu Sarajevo postupali su po naredbi Općinskog suda u Sarajevu, kojom je naloženo lišenje slobode osuđenog B.S. sa adrese stanovanja, a koje je od ranije poznato pravosudnim i policijskim organima, radi izdržavanja kazne zatvora. Tom prilikom je od strane službenika Sudske policije u Federaciji BiH došlo do upotrebe vatrenog oružja”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da je o navednom događaju Sudska policija u Federaciji BiH odmah obavijestila nadležnu policijsku upravu i Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo, koji su na licu mjesta i vrše uviđajne radnje.

Detalji pucnjave u Otesu: Sudski policajac ranio muškarca prilikom  provođenja službene radnje

“Nakon završetka uviđajnih radnji i prikupljanja svih informacija o predmetnom događaju  Sudska policija u Federaciji BiH će o svim saznanjima blagovremeno informisati javnost”, navodi se u saopštenju.

Kako su za Federalne medije rekli iz Sindikata službenika sudske policije u FBiH apsolutno stoje iza postupaka kolege H.M, jer je ovo školski primjer ispunjavanja svih zakonskih i podzakonskih uslova za upotrebu vatrenog oružja.

Alen Pozder, predsjednik Sindikata rekao je medijima da raspolaže informacijama, da su njihove kolege imale za zadatak lišiti slobode lice, radi izdržavanje kazne zatvora, a po naredbi suda na koje se nije dobrovoljno javilo.

“Nakon što su policijaci Sudske policije u FBiH, locirali i identifikovali lice u putničkom motornom vozilu, kolege u civilu sa jasno istaknutim značkam sudske policije su izašli iz službenog vozila i naredili licu da izađe iz vozila. U datom momentu traženo lice je u pravcu kolege usmjerilo vatreno oružje, koje je i pronađeno kod njega u namjeri istog da liši života, istovremeno svojim vozilom naglo krenuo prema kolegi, kako bi ga lišio života, koristeći i vozilo kao sredstvo napada”, rekao je Pozder.

Dodao je da je policijski službenik H.M da bi odbio neposredni napad, kojim je bio životno ugrožen,  upotrebio službeno vatreno oružje prema licu i vozilu.

“Sindikat službenika sudske policije u FBiH, na ovom primjeru samo ukazuje, koliko je opasan poziv policijskog službenika. Da u ovakvim situacijama, imate jednu milisekundu da odlučite o životu i smrt. Samo zahvaljujući kvalitetnoj obuci kao službenika sudske policije u FBiH, hrabroj i brzoj reakciji kolege, možemo reći da je kolega ostao živ i da će danas vidjeti svoju porodicu”, rekao je Pozder.

Takođe mediji prenose da je u pucnjavi ranjen optuženi za pokušaj ubistva koji je sklopio s Tužilaštvom Kantona Sarajevo sporazum o priznanju krivice o pristao na kaznu u trajanju od dvije i po godine zatvora.

Ostavite komentar