Home > Hronika > MEĐUNARODNI KRIVIČNI SUD IZDAO NALOG ZA HAPŠENJE VLADIMIRA PUTINA

MEĐUNARODNI KRIVIČNI SUD IZDAO NALOG ZA HAPŠENJE VLADIMIRA PUTINA

Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, kojeg sumnjiči za ratne zločine, uključujući i nezakonitu deportaciju djece iz Ukrajine u Rusiju.

Sud je saopštio da je izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika “u kontekstu situacije u Ukrajini”.

MKS je u saopštenju naveo da je izdat nalog i za Marijom Lvovom-Belovom, ruskom službenicom za prava deteta koja navodno bila uključena u preseljenje ukrajinske dece u Rusiju.

Oni se sumnjiče da su “dela počinili direktno, zajedno sa drugima i/ili preko drugih”, navodi se u saopštenju.

“Postoje razumni razlozi da se veruje da svaki osumnjičeni snosi odgovornost za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju, na štetu ukrajinske dece”m navodi se u saopštenju od 17. marta.

Iz Kremlja nije bilo komentara.

Ukrajinski glavni tužitelj Andriy Kostin pozdravio je potez Međunarodnog krivičnog suda.

“Od sada ruski predsjednik ima službeni status osumnjičenika za počinjenje međunarodnog zločina. Ovo je istorijska odluka za Ukrajinu i cijeli sistem međunarodnog prava”, kazao je.

Uprkos rastućim dokazima koji govore suprotno, Rusija je u više navrata negirala optužbe za počinjene zločine i kršenja ljudskih prava, otkako je pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Ostavite komentar