Home > Hronika > IRINA LOVRIĆ PRVA BH. ZVIŽDAČICA OPISLA KAKO JE TRPJELA TORTUTU MLAĐENA BOŽOVIĆA

IRINA LOVRIĆ PRVA BH. ZVIŽDAČICA OPISLA KAKO JE TRPJELA TORTUTU MLAĐENA BOŽOVIĆA

Na današnji dan prije sedam godina Irina Lovrić, nekadašnja tehnička sekretarka u Fondu za povratak BiH, prva u Bosni i Hercegovini dobila je status zakonom zaštićenog prijavitelja korupcije. U svom pismu dostavljenom medijima danas osvrće se na brutalnu torturu koja je uslijedila nakon toga. Poručuje kako je zbog svih dešavanja ostala bez sredstava za život i narušenog zdravlja, ali i to da neće odustati od borbe.

Irini Lovrić spomenuti status je dodijelila Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK), a u skladu sa Zakonom o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama Bosne i Hercegovine.

Nakon toga, tvrdi ona, uslijedila je tortura.

“Tako zakonom zaštićenu su me tukli na mom radnom mjestu, pokrenuli su nevjerovatnih šest neosnovanih disciplinskih postupaka, a onda su me konačno i otpustili sa moga radnog mjesta tehničkog sekretara u Fondu za povratak BiH”, započela je Lovrić.

Tvrdi kako je njen otkaz potpisao “nazakonito zaposleni vršilac dužnosti direktora Fonda za povratak BiH” Nebojša Švraka iz Banjaluke i to dok se ona nalazila na liječenju, odnosno inspekcijski kontrolisanom bolovanju.

“Nezakonito zapošljavanje Nebojše Švrake suprotno Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji Fonda za povratak BiH prijavila sam Tužilaštvu BiH gdje je i zataškano”, navela je.

Podsjetimo, o ovom imenovanju 2017. godine pisali su i mediji, navodeći kako prilikom zapošljavanja Švrake nije ispoštovan Pravilnik o razvrstavanju i sistematizaciji radnih mjesta. Naime, Prema tada postojećem pravilniku, za tu dužnost kandidat je morao da ima završen Ekonomski fakultet, a Švraka ima diplomu profesora fizičke kulture (DIF).

Pravosnažno osuđeni za nasilje nad njom na radnom mjestu, sada je šef kabineta ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine

Lovrić je zbog korupcije prijavila tadašnjeg rukovodioca Fonda za povratak BiH, Mlađena Božovića, a koji je nedavno i pravosnažno osuđen za nasilje nad njom na radnom mjestu.

Naime, u decembru prošle godine Općinski sud u Sarajevu proglasio je krivim Mlađena Božovića zbog krivičnog djela nasilničkog ponašanja. Pravomoćno je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci s tim što je naglašeno da se kazna neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od dvije godine od pravosnažnosti presude ne učini novo krivično djelo.

Kako se navodi u objašnjenju presude,  prilikom napada na Lovrić 2015. godine, Božović ju je zgrabio rukama za ramena i grubo odgurnuo prema stolicama i stolovima koje su se nalazile u kancelariji, usljed čega je ona pala preko stolica. Kada je krenula da izađe iz prostorije, uhvatio ju je za lijevu nadlakticu ruke okrećući lijevo-desno, a potom vrteći u krug, pri čemu je ona zadobila lake tjelesne povrede.

Usprkos pravosnažnoj presudi, Božović je postao šef kabineta ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića (DNS), a prethodno je obnašao dužnost šefa kabineta ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloša Lučića (DNS).

“Moj život se pretvorio u pakao”

“Institucije Bosne i Hercegovine i međunarodne zajednice pozivale su nas da prijavljujemo korupciju, što sam i učinila. Nakon što sam zbog nezakonotog poslovanja i korupcije prijavila Mlađena Božovića i Nikolu Špirića (SNSD), moj život se pretvorio u pakao. Zbog njihovog snažnog uticaja koji imaju u svim institucijama, posebno pravosudnim, nisu me zaštitile nadležne institucije, pa ni Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije – APIK. Naprotiv, štitili su one koje sam prijavila zbog korupcije, naročito u Tužilaštvu BiH koje je naslabija karika u borbi protiv korupcije u državi”, tvrdi Lovrić.

Dodaje kako je, zbog svega kroz šta je prošla, završila bez sredstava za život i kao hronični bolesnik.

Ipak, poručuje da od borbe neće odustati, te ne isključuje ni svoje pojavljivanje i protest na Trgu Bosne i Hercegovine.

Ostavite komentar