Home > Hronika > PREGOVORI OKO FORMIRANJA VLASTI U FBIH: KO I U ČIJE IME PREGOVARA SA SCHMIDTOM

PREGOVORI OKO FORMIRANJA VLASTI U FBIH: KO I U ČIJE IME PREGOVARA SA SCHMIDTOM

Trakavice oko formiranja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine mjesecima unazad traju. Pravni timovi visokog predstavnika Christiana Schmidta će ovih dana započeti još jedan krug konsultacija sa pojedinim političkim partijama.

Naime, kako je potvrđeno za N1 danas bi se trebao održati sastanak SBiH i NES sa Schmidtom.

Također, od ranije je poznato da SBiH-a i NES-a su pozvali sastanak sa strankama Osmorke kako bi razmotrili i dogovorili daljnje aktivnosti te utvrdili principe na osnovu kojih bi se temeljile izmjene i dopune ustavnih odredbi za izbor Vlade FBiH u Ustav FBiH. Na ovaj sastanak su pozvali i HDZ, međutim još uvijek nije poznato da li će neko iz ove partije prisustvovati.

Zanimljivo je da će danas sastanak održati i stranke koje čine koaliciju “Osmorka”. Još uvijek nije poznato o čemu će razgovarati. No, vjerovatno će biti riječi o formiranju vlasti na nivou Federacije BiH.

Podsjetimo, vlast u Federaciji BiH još uvijek nije formirana. Refik Lendo (SDA), potpredsjednik FBiH još uvijek nije dao potpis za formiranje vlasti. Pozvao je na sastanaka Nermina Nikšića (SDP) i Dragana Čovića (HDZ), međutim oni su jučer odbili poziv na sastanak.

Međutim, ono što bi mogao predstavljati problem za trenutnu parlamentarnu većinu jesu upravo ruke SBiH i NES-a.

Semir Efendić, lider SBiH je nedavno u izjavi za medije jasno kazao da neće biti dio vlasti ukoliko Schmidt nametne kratkoročne izmjene Ustava FBiH.

SBiH: Schmidtova rješenja bit će prihvatljiva samo ako su trajnog karaktera

Ukoliko se desi taj scenarij HDZ i koalicija “Osmorka” ostaje bez devet ruku u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. U tom slučaju neće imati dovoljno glasova za novi saziv Federalne vlade.

Ostavite komentar