Home > Hronika > DETALJI MILIONSKOG KRIMINALA IBRAHIMA HADŽIBAJRIĆA

DETALJI MILIONSKOG KRIMINALA IBRAHIMA HADŽIBAJRIĆA

U toku jučerašnje policijekse akcije “START” pronađena je i izuzeta obimna dokumentacija, te određene količine gotovog novca i skupocjenog nakita. Privremeno je oduzeto i nekoliko vozila. Operativno-taktičkom akcijom je obuhvaćeno više od 10 fizičkih i pravnih osoba koje se sumnjiče za organizovani kriminal i zloupotrebe u višemilionskim iznosima. Osumnjičeni su Ibrahim Hadžibajrić, načelnik općine Stari Grad, njegov sin Seid, sekretarka Alma Destanović koja je i prvi saradnik načelnika Hadžibajrića, Elmedin Karišik, vlasnik firme Plaza. U istragu su uključeni i neki zaposleni iz općine Stari Grad, koji su slijepo slušali naređenja sekretarke (u ime načelnika) i na koje se sada pokušava prebaciti krivica.

KO JE SVE UHAPŠEN:

Prva je uhapšena sekretarka općine Stari Grad, strah i trepet zaposlenih, Alma Destanović. Ona je i je prvi saradnik načelnika Hadžibajrića preko koje je odrađivao većinu poslova, osoba od posebnog povjerenja.

Onda je MUP KS objavio da je priveden načelnik Ibrahim Hadžibajrić. Nije bilo lisica na rukama kada je doveden. Međutim, Tužilaštvo KS je saopćilo da je višegodišnji načelnik najstarije sarajevske općine (14 godina) ipak UHAPŠEN.

Potom je uhapšen i sin Ibrahima, Seid Hadžibajrić. On je otkriven uz pomoć aplikacije Sky koju koristi narko mafija. Sin Seid i njegova firma, ali i firme sa kojima su povezani, su osumnjićeni za nezakonite radnje.

Na kraju dana je uhapšen i Seidov prijatelj, Elmedin Karišik, vlasnik firme Plaza. Njegova firma je dobijala poslove od općine Stari grad, marketinške usluge, parking na Kovačima, građevinske dozvole…

Naravno, sve mimo tendera.

Još desetak ljudi je pod istragom i očekuju se nova hapšenja.

 

 

 

 

 

 

 

Pod nadzorom postupajućih tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Kantona Sarajevo, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo realizuju operativno-taktičku akciju kodnog naziva “Start”. Osumnjičeni su Ibrahim Hadžibajrić, načelnik općine Stari Grad, njegov sin Seaid koji je i poslovni partner općine na čijem čelu je otac, sekretarka Alma Destanović koja je i prvi saradnik načelnika Hadžibajrića. U istragu je uključeno i desetak drugih osoba, među kojima i neki zaposleni iz općine Stari Grad, koji su slijepo slušali naređenja sekretarke (u ime načelnika) i ne koje ovaj dvojac sada pokušava da prebaci krivicu.

Na terenu je više od 150 policajaca. Pretresi se vrše na području općina Stari Grad, Novo Sarajevo, Vogošća i Ilidža – na više od 20 lokacija. Pretresima su obuhvaćeni stambeni objekti, poslovne i službene prostorije, te putnička motorna vozila.

Kako se u garaži općine nije nalazilo službeno vozilo koje koristi Hadžibajrić, ono je naknadno doveženo i pretraženo, a jedno policijsko vozilo napustilo je istu garažu sa dijelom pronađenog dokaznog materijala.

“U dosadašnjem toku akcije, pronađena je i izuzeta dokumentacija, te određene količine gotovog novca i skupocjenog nakita. Privremeno je oduzeto i nekoliko vozila. Operativno-taktičkom akcijom je obuhvaćeno više od 10 fizičkih i pravnih osoba koje se sumnjiče za organizovani kriminal i zloupotrebe u višemilionskim iznosima”, saopćeno je iz MUP-a KS.

Aktivnosti se provode u koordinaciji s EUROPOL-om, a odnose se na krivična djela organizovanog kriminala i pranja novca, kao i koruptivna krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, te primanje i davanje dara.

Ostavite komentar