Home > Novosti > SARAJEVO BUSINESS FORUM 2023.- SVE SPREMNO ZA NAJVEĆI POSLOVNI DOGAĐAJ U REGIJI

SARAJEVO BUSINESS FORUM 2023.- SVE SPREMNO ZA NAJVEĆI POSLOVNI DOGAĐAJ U REGIJI

Organizatori su potvrdili učešće više od 1000 učesnika iz 40 zemalja svijeta i više od 200 akreditovanih novinara

Još samo dana do zvaničnog početka najznačanijeg društveno odgovornog projekta BBI banke

Sve je spremno za Sarajevo Business Forum, dvanaestu po redu smotru investitora i poslovnih ljudi, brojnih predstavnika država i vlada regiona i svijeta, na kojoj će svi učesnici imati priliku da se upoznaju s mogućnostima ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, ali i zemlje regiona: Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju. U srijedu i četvrtak 17. i 18. maja, Sarajevo će biti ekonomski centar regije, ali će se s pažnjom pratiti i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Velikoj Britaniji, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Bugarskoj, Turskoj, Njemačkoj i drugim zemljama iz kojih dolaze ovogodišnji govornici i panelisti.

Sarajevo Business Forum, investicijsko-poslovna konferencija nudi svim posjetiteljima priliku za umrežavanje i investiranje, a koju pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, organizuje Bosna Bank International u saradnji sa strateškim partnerom – Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, te dioničarima BBI banke – Islamskom razvojnom bankom (IsDB), Dubai islamskom bankom (DIB) i Abu Dhabi islamskom bankom (ADIB) kao i brojnim drugim domaćim i inostranim partnerima.

Održivi razvoj i regionalna saradnja u fokusu 12. SBF-a

Ovogodišnji Forum objelodanit će niz projekata iz energetike, finansija, infrastrukture, građevinarstva, usluga, turizma i drugih razvojnih sektora, uz učešće velikog broja uglednih investitora i zvanica. Prvog dana, na otvaranju Foruma, obratit će se član Predsjedništva BiH, g. Denis Bećirević, ministar vanjskih poslova BiH, g. Elmedin Konaković, evropski komesar za susjedstvo i proširenje iz Evropske komsije g. Olivér Várhelyi i premijer Federacije BiH, g. Nermin Nikšić uz učešće i obraćanje privredne delegacije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, predvođene državnim ministrom vanjske trgovine dr. Thani bin Ahmed Al Zeyoudijem. Uvodno obraćanje u ime organizatora Sarajevo Business Foruma, održat će g.  Alek Bakalović, predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI), dok će u ime Strateškog partnera Foruma, uvodni govor održati ministar privrede Kantona Sarajevo g. Zlatko Mijatović.

I ove godine bit će dodijeljene tradicionalne nagrade “Sarajevo Business Bridge Awards”, kompanijama i pojedincima, koji su svojim poslovanjem, inovativnim idejama i zapošljavanjem mladih doprinijeli značajnom razvoju poduzetništva, održivog razvoja i investicijske klime u regiji.

Važnost i značaj regionalne poslovne saradnje u pokretanju privrednog napretka i prosperiteta na Zapadnom Balkanu 

Panel „Regionalna poslovna saradnja – ključ prosperiteta i ekonomskog napretka“ će okupiti ugledne govornike među kojima i bivše predsjednike Slovenije i Hrvatske, g. Boruta Pahora i g. Stjepana Mesića, ministra transporta i komunikacija BiH, gdina Edina Fortu, bivšeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministra vanjskih poslova g. Zlatka Lagumdžiju. Panelisti će  istražiti potencijalne prednosti bliže saradnje između zemalja u regiji, uključujući povećanje trgovine i ulaganja, poboljšanu infrastrukturu i povoljnije poslovno okruženje. Govornici će pokušati dati odgovore kakvu ulogu mogu imati razvoj infrastrukture i poboljšana povezanost u unapređenju regionalne poslovne saradnje i kako zemlje u regiji mogu raditi zajedno na razvoju i nadogradnji ključne infrastrukture. Tema ovog panela bit će mogućnosti i izazovi sa kojima se susreću kompanije na Zapadnom Balkanu i kako regionalna poslovna saradnja može pomoći u rješavanju ovih izazova.

Prvog dana Foruma, održat će se i panel „Čvrsti temelji za održivi razvoj“ kojim će moderirati gđa. Manuela Naessl, šef Ureda za BiH Evropske banke za obnovu i razvoj, u okviru kojeg će se diskutovati o važnosti uključivanja u evropske standarde održivog razvoja i smanjenja proizvodnje stakleničkih plinova. Cilj ovog panela je istražiti koncept održivog razvoja i njegove praktične implikacije za kompanije i zajednice u regiji Zapadnog Balkana. Panel će se fokusirati na održivu infrastrukturu koja stvara prilike za poboljšani pristup energiji, vodi, komunikacijama i digitalnim uslugama, dok minimalizira negativne utjecaje na ljude i planetu. Učesnici će diskutovati o tome kako akteri javnog i privatnog sektora mogu sarađivati u razvoju i finansiranju održivih infrastrukturnih projekata koji koriste zajednicama, podržavaju privredni rast i doprinose postizanju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda (SDG). Govornici na ovom panelu su: g. Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH, g. Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma, g. Alan Bajić, generalni direktor Sarajevo International Airport, dr. Ahmet Albayrak, zamjenik direktora Kuveyt Turk Participation Bank, te Biljana Braithwaite generalni direktor i osnivački partner u Sustineri Partners za Zapadni Balkan.

Otpornost i inovacije: Podsticanje investicija i rasta u sektoru turizma

Drugog dana Foruma u saradnji sa USAID-ovim Projektom razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam), održat će se poseban panel koji će biti posvećen isključivo turističkoj industriji. Učesnici panela – osam vrhunskih stručnjaka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije, Francuske i Sjedinjenih Američkih Država prenijet će svoja iskustva kako  povećati lokalne kapacitete, poboljšati kvalitetu, povećati interes za turistički sektor, razviti turističku ponudu i unaprijediti turističku marketinšku promociju.

Kako izgraditi snažnije trgovačke i investicijske veza između Ujedinjenog Kraljevstva  i Zapadnog Balkana govorit će u uvodnom obraćanju za četvrti panel g. Martin Vickers, izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan.

U okviru Četvrtog panela – “Uspješne investicijske priče regiona“, kojim će moderirati gđa. Nina Pobrić iz Agencije za promociju i privlačenje stranih investicija (FIPA), uspješno poslovanje u BiH predstavit će, između ostalih, g. Paul Cronin direktor kompanije „Eastern Mining“ iz Vareša, g. Branimir Muidža, generalni direktor Tvornice cementa Kakanj i generalni direktor Heidelberg Materials grupacije u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, te predsjednik Vijeća stranih investitora. Pozitivna iskustva poslovanja regionalnih kompanija predstavit će i g. Anastasios Spanidis iz Grčke i g. Mattias Sjoborg, generalni direktor Plena Group, kao i gđa dr. Maria Hristova, generalni direktor „Sofia Investment agency“ iz Bugarske.

Kakva je budućnost finansijske industrije i na koji način kreirati vrijednosti u digitalnom dobu bit će tema završnog panela SBF-a kojim će moderirati Dr. Lorena Škuflić profesorica sa Ekonomskog fakulteta iz Zagreba. Regionalna iskustva na ovu temu prezentovat će g. Eldar Dudo, direktor UNIQA osiguranja, treće najveće grupe kompanija u okviru UNIQA Internationala, a koju čine Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Crna Gora i Bugarska. Na panelu će svoja bogata iskustva iz finansija iznijeti i gđe. Azra

Hadžiomeragić, članica Uprave BBI banke, Neslihan Neciboğlu generalni direktor „Neova Participation“ osiguranja iz Turske, kao i g. Amir Softić, predsjednik Uprave Sparkasse Bank BiH.

Dvanesti Sarajevo Business Forum, prestižna i prepoznatljiva platforma za poslovno umrežavanje i istraživanje mogućnosti investiranja i poslovanja u zemljama Jugoistočne Evrope ponudit će svim sudionicima dva dana prekograničnog iskustva zanimljivih panela, rasprava i poslovnog umrežavanja. Uz prisustvo više od 1.000 domaćih, regionalnih i svjetskih predstavnika vlada, ministarstava, investitora i predstavnika poslovnih zajednica koji dolaze iz oko 40 zemalja svijeta, na 12. SBF-u očekuju se prezentacije investicijskih projekata i poslovnih prilika, organizacija više od 400 G2G/G2B/B2B sastanaka uz prisustvo više od 200 predstavnika medija iz BiH, zemalja regiona i svijeta.

Sve informacije i agenda dostupne su na:  www.sarajevobusinessforum.com

Ostavite komentar