Home > Hronika > MILORAD DODIK IZGUBIO PODRŠKU KOALICIJE – SRĐAN AMIDŽIĆ JOŠ DUGO NEĆE UPRAVLJATI FINANSIJAMA BIH

MILORAD DODIK IZGUBIO PODRŠKU KOALICIJE – SRĐAN AMIDŽIĆ JOŠ DUGO NEĆE UPRAVLJATI FINANSIJAMA BIH

Iako je prije mjesec dana bio samo na korak do preuzimanja fotelje ministra finansija i trezora BiH, aktuelni odbornik u Banjaluci Srđan Amidžić po svemu sudeći neće još zadugo sjesti u nju jer je njegova matična stranka – SNSD izgubila podršku koalicionih partnera na nivou BiH.

Najnovija politička kriza u Bosni i Hercegovini oko Ustavnog suda BiH ne samo što je navukla bijes međunarodne zajednice na Republiku Srpsku već je posvađala i koalicione partnere na nivou BiH, od kojih neki već poručuju da „nisu više spremni glasati u skladu sa koalicionim dogovorima postignutim sa SNSD“, piše Srpskainfo.

To u prevodu znači da će fotelja ministra finansija i trezora, koja je ostala upražnjena nakon što je Zoran Tegeltija imenovan za direktora UIO BiH, a koja pripada SNSD, odnosno kadrovima iz Republike Srpske, ostati prazna dok se ne razriješi kriza u BiH.

Odustali od smjene Lučića

Koliko će kriza trajati ostaje da se vidi, a do tada će ministarstvo finansija i trezora BiH da vodi zamjenik ministra Muhamed Hasanović iz SDP.

Najnovija politička kriza u Bosni i Hercegovini oko Ustavnog suda BiH ne samo što je navukla bijes međunarodne zajednice na Republiku Srpsku već je posvađala i koalicione partnere na nivou BiH, od kojih neki već poručuju da „nisu više spremni glasati u skladu sa koalicionim dogovorima postignutim sa SNSD“.

To u prevodu znači da će fotelja ministra finansija i trezora, koja je ostala upražnjena nakon što je Zoran Tegeltija imenovan za direktora UIO BiH, a koja pripada SNSD, odnosno kadrovima iz Srpske, ostati prazna dok se ne razriješi kriza u BiH.

Sličan scenario građani su mogli gledati i prije dvije godine kada je DNS napustio koaliciju sa SNSD nakon čega je trebala uslijediti smjena njenog ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, Miloša Lučića.

SNSD je tada najavio da će umjesto Lučića u fotelju ministra sjesti Igor Radojičić. To se, međutim, nije desilo zahvaljujući SDA, tadašnjem koalicionom partneru SNSD, koja je tražila da u fotelju zasjedne nestranačka ličnost, kao i da se Senad Bratić vrati na poziciju potpredsjednika parlamenta Republike Srpske.

Dogovor nije postignut pa je SNSD odustao od smjene Lučića, jer bi u suprotnom to ministarstvo vodio zamjenik ministra Dževad Mahmutović iz SDA.

Ovaj put fotelja ministra je već prazna, jer je Tegeltija preuzeo direktorsku fotelju u UIO BiH, pa to ministarstvo vodi zamjenik ministra, odnosno kadar SDP iz FBiH.

Da li će Amidžić na kraju sjesti u fotelju ili će doživjeti sudbinu svog bivšeg šefa Radojičića, kojem se fotelja na nivou BiH na kraju izmakla, ostaje da se vidi.

Da SNSD neće dobiti podršku da imenuje svog ministra već je potvrdio poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu PS BiH Predrag Kojović.

On tvrdi da je to lično rekao i Dodiku. Bez Kojovića i njegove partijske koleginice Sabine Čudić, SNSD nema većinu u Predstavničkom domu. Osim Naše stranke, o otkazivanju podrške SNSD navodno razmišljaju i u NIP i SDP.

Ostavite komentar