Home > Hronika > DODIK POTPISAO UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA KOJE JE PONIŠTIO VISOKI PREDSTAVNIK SCHMIDT

DODIK POTPISAO UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA KOJE JE PONIŠTIO VISOKI PREDSTAVNIK SCHMIDT

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potpisao je danas Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske koji je Narodna skupština RS usvojila na 7. posebnoj sjednici održanoj 21. juna 2023. godine.

Riječ je o zakonu kojim se onemogućava objava odluka OHR-a u Službenom glasniku Republike Srpske. Za ove izmjene glasala su 54 poslanika.

Izmjenama zakona u članu tri obrisana je teza u kojoj se spominje visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu. Na tumačenja i izjave koje ukazuju da nepromijenjen ostaje Član 13. u kojem stoji da se uz nadoknadu mogu objavljivati odluke drugih organa i organizacija u RS i BiH odgovorio je predsjednik NSRS Nenad Stevandić.

Posjetimo, visoki predstavnik Christian Schmidt donio je odluku kojom se poništavaju ove izmjene zakona i naveo je kako iste neće stupiti na snagu.

Ovim je Dodik ispunio ono što je i rekao – da neće poštovati odluku visokog predstavnika za kojeg tvrdi da nema legitimitet. Odluke NSRS i Dodika iz međunarodne zajednice su okarakterisali kao antidejtonske i antiustavne.

Ostavite komentar