Home > Hronika > UHAPŠENO ŠESNAEST POLICAJACA U KAKNJU

UHAPŠENO ŠESNAEST POLICAJACA U KAKNJU

Šesnaest policijskih službenika Policijske stanice Kakanj te još tri osobe koje nisu policijski službenici, stavljeni su pod nadzor pripadnika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, u sklopu akcije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije kodnog naziva”Meta 2” koja se provodi od ranih jutarnjih sati – potvrdio je portparol Uprave policije MUP-a ZDK Elvedin Fišek.

Akcija je rezultat višemjesečnih operativnih aktivnosti policijskih službenika Uprave policije MUP-a ZDK.

“Akcijom je obuhvaćeno 20 osoba, od kojih nam jedna koja nije policijski službenik, trenutno nije dostupna. Preostalih 19 osoba, od kojih su 16 policijski službenici, pod nadzorom su naših službenika te se trenutno vrše pretresi na dvadeset lokacija, čiji je cilj pronalazak i oduzimanje predmeta koji će biti korišteni kao dokazi u krivičnom postupku protiv dvadeset lica koja su meta ove akcije. Vrše se pretresi stambenih objekata, automobila te prostora koji su koristili u Policijskoj stanici Kakanj”, istakao je Fišek.

Sve osobe koje su meta ove akcije sumnjiče se za izvršenje krivičnih djela “udruživanje radi činjenja krivičnih djela” u vezi sa krivičnim djelima “zluopotreba službenog položaja ili ovlašćenja” te krivičnih djela “zrimanje dara i drugih oblika koristi”, “odavanje službene tajne”, “neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” i “teška krađa”.

Akcija i pretresi se realiziraju po naredbama općinskih sudova u Zenici i Kaknju, a policijski timovi djeluju u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva ZDK i koordinaciji sa policijskim službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Po okončanju pretresa, uhapšeni će biti provedeni na daljnju kriminalističku obradu u Upravu policije MUP-a ZDK te nakon toga, uz izvještaje, dalje na postupanje Tužilaštvu ZDK.

Ostavite komentar