Home > Hronika > DODIK NAJAVIO SKANDALOZNE ODLUKE: “PROGLAŠENJE NEZAVISNOSTI, IZBORNI ZAKON ZA RS, ODBIJANJE SUDA BiH”

DODIK NAJAVIO SKANDALOZNE ODLUKE: “PROGLAŠENJE NEZAVISNOSTI, IZBORNI ZAKON ZA RS, ODBIJANJE SUDA BiH”

Nakon sastanka sa predstavnicima vlasti u RS i predstavnicima u državnim institucijama, Milorad Dodik pročitao je zaključke koji su šokantni i alarmirajući.

On je kazao da su na sastanku imali potpuno jedinstvo i da je RS spremna i sposobna da brani Ustav RS svoj ‘suverenitet i integritet’.

“RS je ona koja je suština odnosa u BiH zajedno sa FBiH i tri konstitutivna naroda. Od toga nećemo odustati”, rekao je on.

Kazao je da su se učesnici sastanka složili da odbace optužnice koje je Sud BiH potvrdio protiv Dodika i Miloša Lukića. No, Dodik je istakao i da neće prihvatiti odluke Suda BiH što postavlja pitanje kako će se sudski proces odvijati.

“Učesnici su odbacili optužnice koje se podižu protiv predsjednika RS kao politički montirane i da one devalviraju značaj i povjerenje. Sud i Tužilaštvo BiH nisu ustavna kategorija i da je to nametnuto od visokog predstavnika. To je politički motivirana struktura, a to potvrđuje činjenica da djeluju u skladu sa nametnutim zakonima”, rekao je Dodik.

Dalje je kazao da su zaključili da ‘navodni’ visoko predstavnik i raniji visoki predstavnici nisu imali ovlaštenja da nameću zakone.

“Zato smatramo da treba na dnevni red staviti sve zakone i naći politički dogovor. RS će i do sada neće privhatati legitimnost tih zakona”, istakao je lider SNSD-a.

“Spremni smo da ostanemo jedinstveni po svim pitanjima. Potvrđujemo privrženost Ustavu BiH onako kako je on napisan, ali smo spremni da odbranim Ustav RS”.

Onda je istakao da neće biti prihvatanja odluka Suda BiH

“Učesnici sastanka su rekli da neće prihvatiti odluke Suda BIH jer ih odbajcuju jer su politički motivisane”, naveo je Dodik.

“To je izmišljeno pitanje. To je riješeno Dejtonom. Ustavni sud BiH kada je odlučivao o tome bio je politički instrumentaliziran. Mi odbijamo prijedlog da razgovaramo o tome. Mi odbijamo mogućnost da se prihvati nametnuti zakon od visokog predstavnika. Mi ćemo odmah nakon toga proglasiti nezavisni status RS jer ćemo biti primorani”, zaprijetio je Dodik.

Dalje je naveo da su zaključili da se neće sastajati sa službenicima ambasada SAD, Velike Britanije i OHR-a. To ne može da rezultat osim da im da pokriće za loše namjere prema RS”, istakao je.

On je naveo da će se nastaviti razgovori na državnom nivou i da će imati tri prioriteta.

“Nastavit ćemo razgovore na nivou BiH i stavljat ćemo tri pitanja koja moraju da se rješavaju u paketu, strane sudije, Ustavni sud BiH, Sud BiH, gdje tražimo da sjedište apelacionog suda bude u Banjoj Luci. O Izbornom zakonu treba razgovarati, da se nelegalna struktura CIK-a smijeni i imenuje nova. Donijeti novi zakon na nivou BiH i izborni zakon za RS. CIK može samo za Predsjedništvo BH i poslanike u Predstavničkom domu raspisivati izbore. RS po Ustavu BiH ima pravo da provede izbore za sve druge nivoe”, naveo je Dodik.

Ostavite komentar