Home > Hronika > DIRAJ-NEMOJ DIRATI mikrobiolog konačno objasnio da li se zaražavamo virusom preko kontaminiranih površina

DIRAJ-NEMOJ DIRATI mikrobiolog konačno objasnio da li se zaražavamo virusom preko kontaminiranih površina

Studija autora Emanuela Goldmana, mikrobiologa sa Univerziteta Rutgers u SAD, koja je objavljena u naučnom časopisu “Lanset”, pokazala je da je malo vjerovatno da će se osoba zaraziti korona virusom ako dođe u kontakt s površinom na koju su prethodno doletjele čestice virusa, prenosi “Žena“.

– U bolnicama su testirane površine u blizini pacijenata koji su oboljeli od kovida-19 i na njima nije pronađena zarazna varijanta virusa – rekao je Goldman.Na površinama je, međutim, pronađena virusna ribonukleinska kiselina (RNK), za koju Goldman kaže da je “leš” virusa. To je jedino što ostane kada virus umre.

– Kada se nađe u okolini, virus je jako slab i jako brze odumre- objasnio je Goldman.

Stručnjaci za javno zdravstvo širom svijeta su na početku pandemije insistirali na nošenju maski. Neke studije objavljene na proljeće tvrdile su da korona virus na pojedinim površinama može da preživi i nekoliko dana. Govorilo se o prenosu virusa kada bi inficirana osoba kihala i kašljala u blizini neke površine, a potom bi druga osoba mogla da dotakne tu kontaminiranu površinu i potom oči, nos ili usta. U svijetlu tih informacija, stizale su i preporuke da se sve namirnice iz marketa dezinfikuju i da se nose rukavice.Sada se stručnjaci slažu u ocjenama da je to bila pretjerana mjera jer svi dokazi ukazuju na to da je udisanje čestica virusa glavni prenos zaraze.

A kako je došlo do toga? Naučnici su shvatili da su se eksperimenti s početka godine radili u kristalno čistim laboratorijima s puno većim dozama virusa od onih koje se mogu susresti u stvarnom životu.

Specijalista za infekcije disajnih puteva dr. Kevin Finli s Nacionalnog instituta za zdravlje SAD-a kaže da nema naučnih podataka koji bi opravdali revnosno dezinfikovanje kvaka na vratima, paketa i ostaloh životnih namirnica. Takođe, nema naučnog opravdanja za višesatno dezinfikovanje frekventnih površina na aerodromima, višenamjenskim zgradama i javnog prevoza, dodaje on.

– Nisam se susreo s podacima koji bi potvrdili tezu da se virusom zaražavamo tako da on na nas skače s trotoara – rekao je Finli.

Dafni Farmer, hemičarka atmosfere sa Univerziteta Kolorado kaže da često prskanje prostora dezinfekcionim sredstvima čak potencijalno može biti i opasno. “Obilno korišćenje izbjeljivača i vodonik peroksida može dovesti do stvaranja otrovnih čestica koje se potom udišu”, upozorava ona i dodaje: “Mogu da dovedu do oksidativnog stresa, a neke su čisti otrov.”

news24.ba

Ostavite komentar