Home > Nekategorisano > Twitter i Facebook zaključali Trampove naloge

Twitter i Facebook zaključali Trampove naloge

Američki predsjednik ne može direktno da se obraća pratiocima jer je menadžment društvenih mreža procijenio da je svojim objavama podsticao nasilje u Vašingtonu.

Tviter nalog još uvijek aktuelnog predsjednika SAD sa 88 miliona pratilaca zaključan je na 12 sati zbog nekoliko objava koje su ocijenjene kao neprimjerene i podsticanje na nasilje, uz upozorenje da bi zabrana mogla biti i trajna ukoliko Tramp ne izbriše sporne tvitove.

Trampov nalog na Fejsbuku sa 35 miliona pratilaca zaključan je na 24 sata, a i Instagram je najavio sličnu odluku.

Ove odluke donijete su poslije brojnih kritika javnosti da američki predsjednik zloupotrebljava društvene medije za širenje dezinformacija i pozivanje pristalica da spriječe legalnu proceduru transfera vlasti u SAD poslije izbora.

Tviter i Fejsbuk dugo su se opirali sličnim pozivima da se Trampu onemogući direktno i nefiltrirano obraćanje pratiocima argumentujući to pravom javnosti da se informiše.

Taj stav djelimično su revidirali početkom izborne 2020. godine kada su uveli filtraciju objava što je značilo da su neki Trampovi tvitovi i postovi označeni kao netačni uz link prema medijskom sadržaju koji to potvrđuje, a neki su blokirani.

Slično je postupio i Jutjub gdje su blokirani video snimci koje su snimali demonstranti koji su upali u zgradu na Kapitol hilu.

Uprkos ovim odlukama kritičari krive društvene medije za situaciju u kojoj su se SAD našle tvrdeći da su Tramp i njegove pristalice iskoristile veliku moć mreža za pozive na pobunu i nepriznavanje izbornih rezultata.

Donald Tramp se tokom protesta više puta obratio građanima preko Tvitera pozivajući ih da se povuku iz zgrade Kongresa i Senata i poštuju organe reda, ali i tvrdeći da su izbori pokradeni.

Bez pristupa svojim nalozima na društvenim medijima on više nema mogućnost za direktno obraćanje Amerikancima dok ga u zvaničnim medijima unisono osuđuju.

News24.ba

Ostavite komentar