Home > Novosti > Na proljeće ostvarenje sna nane Fate Orlović

Na proljeće ostvarenje sna nane Fate Orlović

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, izjavio je na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da će uklanjanje crkve iz dvorišta nane Fate Orlović, kako je naloženo presudom Evropskog suda za ljudska prava, biti nastavljeno na proljeće.Tegeltija je o uklanjanju crkve iz dvorišta nane Fate Orlović govorio odgovarajući na delegatsko pitanje delegata u Domu narodu Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića.

“Srpska pravoslavna crkva je iz crkve iznijela svu pokretnu imovinu, a direkcija i troškovi uklanjanja crkve procijenjeni su na 77.000 KM. Uklanjanje crkve zaustavljeno je zbog pandemije i bit će nastavljeno na proljeće”, rekao je Tegeltija.

Izrazio je nadu da će na proljeće biti realizirano izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava kojom se nalaže uklanjanje crkve jer je izgrađena na privatnoj imovini nane Fate Orlović.

Denis Bećirović je odgovorio da pandemija koronavirusa traje godinu, a nepravda nanesena nani Fati Orlović traje najmanje 22 godine.

“Krajnje je vrijeme da se počne poštovati Ustav BiH i Evropski sud za ljudska prava… Kako to da 22 godine ne može da se riješi nepravda?”, zapitao se Bećirović.

Naveo je kako će pratiti da li će se u narednim mjesecima razriješiti problem.

“Ponekad se pitam da li bi ovakvo nešto bilo moguće u Tuzli, Sarajevu i Zenici. Smatram da bi se u najkraćem roku ispravila nepravda, ne čekajući presudu Evropskog suda”, istakao je Bećirović.

Izrazio je nadu da će nana Fata Orlović za života dočekati ono što je njeno elementarno ljudsko pravo.

Ostavite komentar