Home > Tehnologija > Nove tehnologije i trendovi te kako ih primijeniti u poslovanju

Nove tehnologije i trendovi te kako ih primijeniti u poslovanju

Inovacije i nove tehnologije dostupnije su nego ikad, jednako kao i svijest o njihovoj važnosti i primjeni u poslovanju. Umjetna inteligencija, proširena stvarnost, virtualna stvarnost… sve su to pojmovi kojima ćemo sve češće i prirodnije baratati u poslu ali i svakodnevnom životu.
Kad uzmemo u obzir kojom brzinom nove inovacije i tehnologije mijenjaju svijet oko nas, ne čudi da se mnogi trude držati u korak s novim dostignućima. Čini se kako formula uspješnosti, osim sreće, zahtijeva konstantno praćenje novih trendova kao i prepoznavanje prednosti njihove primjene u vlastiti posao.Zaključci i modeli istraživanja stručnjakinje iz ove oblasti Nevene Mikec.
Strategija integracije novih tehnologija i dostignuća
Tehnologije omogućavaju tvrtkama da svoj proizvod distribuiraju lakše, brže i uz sve manje troškove do većeg broja korisnika. Nekada su velike tvrtke bile trome u usvajanju novih tehnologija, ali novo doba je donijelo i nove poslovne trendove. Nakon što su male tvrtke prve postigle ogromnu zaradu, više nije postalo upitno kako je svaki posao danas neraskidivo vezan uz nova dostignuća u tehnologiji i znanosti.
Kompanije bi se trebale voditi idejom kako nove tehnologije iskoristiti u svrhu dobivanja prednosti nad konkurencijom. Tehnologija koju tvrtka odabere može biti i svojevrstan motor koji će ih lansirati na tržište koje inače ne bi mogla doseći. Kako uvođenje novih tehnologija u poslovanje može biti veliki trošak za tvrtku, jednako tako može biti i eliminator dosadašnjih troškova. Najbolji primjer su veliki telefonski troškovi koje je sada, uz pomoć nekih aplikacija, moguće svesti na najmanju moguću mjeru. Određivanje što će biti sljedeća nova zvijezda na nebu tehnoloških inovacija nije lak posao. U nastavku ćemo ukratko predstaviti deset tehnologija na koje poslovne organizacije trebaju obratiti pozornost u bližoj budućnosti.
1. Umjetna inteligencija (Artificial Intelligence – AI)
Polako ali sigurno, umjetna inteligencija (AI) sazrijeva uz postizanje sve više uspjeha u rješavanju problema kao i interakcijama koje su sve jednostavnije i pametnije. Za ovu tehnologiju gotovo svi imamo iznimno visoka očekivanja. Prema Global AI Survey izvješću tvrke McKinsey, upotreba umjetne inteligencije u standardnim poslovnim procesima raste u prosjeku 25% na godišnjoj razini. Od umjetne inteligencije očekuje se da će revolucionarizirati način na koji tvrtke dobivaju informacije kao i njihovu interakciju s klijentima.

2. Proširena stvarnost (Augmented reality – AR)
U prošlosti se puno nade polagalo u mogućnost prikazivanja vizualnih podataka u naš prirodni, realni okoliš. Znanstvena fantastika bila je još jednom predvodnica u predviđanju budućnosti gdje će korisnici proširene stvarnosti sami nadograđivati, odnosno proširiti svoje trenutno okruženje vizualnim prikazom po vlastitom odabiru. Prvi pokušaji nisu imali velikog uspjeha pa je i entuzijazam za proširenu stvarnost nakratko splasnuo. Najbolji primjer za to su bile Google-ove naočale koje unatoč velikim očekivanjima, nisu postigle željenu primjenu u svakodnevnom životu i poslu. No 2015. godine Pokemon je pokrenuo svoju igru Pokemon Go koja je sve promijenila.
Osvrt Forbesa prikazuje inovativne načine primjene proširene stvarnosti u poslovanju u 2020., pritom navodeći da će se njena primjena proširiti na mnogo različitih sektora, kao što su zdravstvena skrb i obrazovanje. Kao jedan od zaključaka, ističu da je razvoj korporativnih AR/VR rješenja uvelike prerastao polje igara i zabave gdje je započela njihova popularnost.
3. Blockchain
Kao trenutno jedna od najtraženijih novih tehnologija, blockchain tek počinje svoj utjecaj na poslovni svijet i jedna je od najvrućih tema rasprave, ne samo u poslovnom svijetu već i kod malih korisnika, entuzijasta kriptovaluta i svih ostalih željnih dobre zarade ili anonimnih transakcija. Blockchain je tehnologija koja bi mogla iz korijena promijeniti ne samo način poslovanja nego ekonomiju kakvu trenutno poznajemo. Takva pomalo zastrašujuća predviđanja opravdavaju strahove mnogih koji govore kako ne možemo predvidjeti posljedice praktične primjene u našoj svakodnevici, kakvi su rizici i koliko smo spremni na njih.
Profesori s Harvarda Marco Lansiti i Karim Lakhani, u svom članku “Istina o blockchainu” u Harvard Business Review-u opisuju kako Blockchain nudi digitalno rješenje za upravljanje interakcijama između tvrtki, organizacija pa čak i zemalja. Njihova definicija blockchaina definira ga kao otvorenu i djeljivu vrstu knjige bilanci koja učinkovito bilježi transakcije između dviju strana, na provjerljiv i siguran način.
Ekonomski stručnjaci predviđaju kako krajnji potrošači vjerojatno niti neće biti u potpunosti svjesni korištenja ove tehnologije u budućnosti. Njezina uporaba u raznim aplikacijama i novim načinima plaćanja postaje sve prisutnija već i sada, a da korisnici pri tom ne razmišljaju o tome kao baratanju blockchain tehnologijom, već kao o sigurnoj transakciji novca bez dodatne naknade.


4. Dronovi
Nakon vojne, stiglo je vrijeme sve šire uporabe dronova u komercijalne svrhe. Ove sve manje letjelice na daljinsko upravljanje još su u ranoj fazi kada govorimo o globalnom usvajanju i korištenju ove tehnologije. No ipak, ovi mali leteći roboti vrlo lako ruše prepreke u industriji koje su do sada bile nepremostive za mnoga nova dostignuća. S obzirom na sve manje troškove proizvodnje komercijalnih dronova, otvaraju se vrata nebrojenim mogućnostima iskoristivosti njihovih potencijala.
U sljedećih nekoliko godina očekuje se porast prodaje dronova u vrijednosti vrtoglavih 17 milijardi dolara. Dronovi dolaze u svim oblicima i veličinama, od malih i jeftinih do velikih quadcoptera s ugrađenim GPS uređajem i višestrukim kamerama. Prodaja je prvenstveno usmjerena na hobiste i entuzijaste, ali tržište pokazuje veliki rast prodaje i sve veću potražnju za osobne i komercijalne svrhe.
5. Internet of Things (IoT) – Internet stvari
Internet stvari najjednostavnije možemo opisati kao mrežnu povezanost pametnih uređaja. Od pokretanja perilice za rublje putem aplikacije ili automobila kojim se upravlja izvan vozila do vrlo osjetljivih senzora koji se koriste u industriji, a sve povezano putem interneta u svrhu dijeljenja podataka. Puna prednost ove tehnologije može se ostvariti u slučaju kada velik broj uređaja ima mogućnost međusobne komunikacije. Ta prednost je za sad i mana zbog velikog broja uređaja na tržištu i razlika između proizvođača.
6. Robotska automatizacija procesa (RPA)
Već uvelike rašireni u industriji roboti su sve učinkovitiji, pouzdaniji i sve prisutniji u neindustrijskim okruženjima kao što su škole, bolnice ili skladišta. Voze se našim cestama, lete nam nad glavom i preuzimaju mnoge poslove koji su do nedavno bili nezamislivi bez ljudskog faktora. Iako još uvijek postoji strah od gubitka radnih mjesta, do sada je dokazano da roboti povećavaju produktivnost što rezultira povećanjem profita. Kako je povijest pokazala, to povećanje profita dovodi do povećanja radnih mjesta u sektoru usluga.
Robotizacija proizvodnih i poslovnih procesa omogućuje tvrtkama automatizaciju širokog raspona dugotrajnih procesa, poput analize pritužbi korisnika, upisa pacijenata i još puno, puno toga. Uz pomoć robota, ljudi se mogu usredotočiti na zanimljivije i izazovnije dijelove posla koji obavljaju, što je do sada rezultiralo boljim angažmanom na strateškim zadacima i visokom kvalitetom krajnjih rezultata.


7. Autonomne stvari (AuT)
Autonomna stvar (AuT) je fizički objekt (robot, vozilo, pametni kućni uređaj, itd.) koji može funkcionirati, slobodno se kretati i komunicirati bez ikakve ljudske intervencije. Autonomne stvari opremljene su senzorima, algoritmima strojnog učenja i analitičkim mogućnostima koje im omogućuju samostalno donošenje odluka i izvršavanje zadataka.
Upotreba AuT predviđena je u različitim poslovnim procesima, uključujući one u maloprodaji, prijevozu, poljoprivredi ili čak u prognozi vremena. Jedan od primjera uspješne AuT primjene u poslovanju su autonomni roboti koji obavljaju rutinske operacije u skladištu i proizvodnji, povećavajući učinkovitost cijelog opskrbnog lanca.
AuT tehnologija se još uvijek razvija, ali brzi napredak otkriva nova područja poslovne primjene i potiče daljnji rast ionako brzo rastućeg tržišta. Kao primjer brzog napretka ove tehnologije, Business Insider izvještava o novim uspjesima na polju AuT-a – izvršni direktor Tesle Elon Musk obećao je “kvantni skok” u razvoju autonomnih vozila. Nova generacija autonomnih vozila koje je proizveo Tesla trebala bi imati autonomiju razine 5, što znači da će to biti prvi potpuno autonomni automobili.
8. Rubno računanje
IDC predviđa globalni porast volumena podataka s 45 zetabajta (ZB) u 2019. na 175 ZB do 2025. U centraliziranim arhitekturama u oblaku podaci se šalju izvornim poslužiteljima ili poslužiteljima u oblaku, što može spriječiti brzi pristup podacima kada je riječ o velikoj količini podataka. Rubno računanje dizajnirano je za rješavanje ovog problema izvođenjem računanja lokalno, na “rubu” mreže kako bi se smanjilo kašnjenje i obujam prijenosa podataka.
Potencijalne poslovne primjene su bezbrojne, ali rubno računanje posebno je značajno u industrijama u kojima je neophodna analitika u stvarnom vremenu, poput naftne i plinske industrije, medicine ili autonomnih strojeva. Rubno računanje omogućava senzorima da brzo otkriju i prijavljuju potencijalne probleme, bez potrebe da se oslanjaju na vezu s centraliziranom pohranom podataka u oblaku.
Osim obrade vremenski osjetljivih podataka, rubno računanje može poslovnim organizacijama pružiti i niz drugih pogodnosti, uključujući uštedu troškova prijenosa podataka, bolju privatnost i rješenje u situacijama loše mrežne povezanosti.
9. Virtualna stvarnost (VR)
Iako je do sada fokus razvoja virtualne stvarnosti bio na razvoju video igara, sve je više kompanija koje u virtualnoj stvarnosti vide potencijal u poslovnoj primjeni. Predviđa se da će poboljšati telekonferenciju pružanjem što realnijeg osjećaja na poslovnim sastancima. Primjena u učionicama trebala bi revolucionizirati način na koji učimo i doživljavamo svijet oko sebe. Odnos odjela ljudskih potencijala i zaposlenika bit će promijenjen, a velika su očekivanja uporabe virtualne stvarnosti u zdravstvu i ljudskom zdravlju općenito.
Jedan od najvećih igrača u polju razvoja virtualne stvarnosti je Kina – u 2020. VR tržište Kine vrijedi otprilike 8 milijardi američkih dolara. Heather Bellini iz Goldman Sachs Research-a predviđa da će virtualna ali i proširena stvarnost postati tržište vrijedno 80 milijardi dolara do 2025. godine, što je otprilike ukupna vrijednost tržišta stolnih računala danas. Drugi predviđaju čak i veće brojke za virtualnu stvarnost u poslovnom svijetu tako da se budućnost čini itekako virtualnom.
10. 3D printanje
3D tehnologija ispisa nije nešto novo, postoji još od 80-ih godina. Danas je 3D tisak izrastao u industriju vrijednu više od 6 milijardi dolara i sve je prisutniji u svim granama industrije. Kada govorimo o dizajnu i izradi prototipa, 3D printanje pokazuje svoje najveće prednosti – smanjenje vremena i troška potrebnog za dobivanje krajnjeg proizvoda. 3D pisači korisni su kako kod velikih, tako i kod malih količina proizvodnje.
Učinkovito i ekonomično rješenje koje nudi ova tehnologija, promijeniti će industriju i način na koji proizvodimo stvari kao i materijale koje koristimo za proizvodnju. Napretkom 3D printing tehnologije, promijeniti će se i način na koji gledamo stvari. Na primjer, hrana, industrija proizvodnje hrane i njena dostupnost mogu se posve transformirati korištenjem 3D pisača. Još jednom sve podsjeća na neke popularne znanstveno fantastične serije i filmove, ali nisu li ne tako davno i prijenosni bežični telefoni ili Internet za mnoge zvučali nemoguće?

Ostavite komentar