Home > Novosti > LG razmišlja o povlačenju s tržišta pametnih telefona 2021. godine

LG razmišlja o povlačenju s tržišta pametnih telefona 2021. godine

Već duže vremena južnokorejski tehnološki gigant LG muku muči sa svojim mobilnim odjelom, odnosno prodajom pametnih telefona. LG-jev mobilni odjel već 23 mjeseca zaredom bilježi minus, a sada se pojavljuju informacije da bi LG-jev mobilni odjel mogao postati prošlost, bar što se tiče samog LG-a.

U jeku loše prodaje već duže vrijeme, nagađa se da bi LG ove godine mogao napustiti tržište pametnih telefona, a nakon toga i prodati svoj mobilni odjel nekoj jakoj kompaniji. LG je u proteklih 5 godina izgubio oko 4,5 milijardi dolara kada je u pitanju mobilni odjel ove kompanije.

LG će navodno već ovog mjeseca izvršiti reorganizaciju u svom mobilnom odjelu, a izvršni direktor kompanije Kwon Bong-Seok obavijestio je zaposlene da kompanija razmatra velike promjene kada je u pitanju proizvodnja pametnih telefona.

 

Korea Herald izvještaja da je izvršni direktor poslao interni dopis svojim zaposlenicima u kojem nagovještava promjenu smjera kada je u pitanju nastup ove kompanije na tržištu pametnih telefona. LG je trenutno u fazi razmatranja svih mogućih mjera, a one uključuju prodaju, povlačenje i smanjenje poslovanja s pametnim telefonima.

Sam LG je ova nagađanja potvrdio, ali navode da još ništa nije definitivno odlučeno.

LG je prošle godine pokušao osvježiti svoju ponudu pametnih telefona, te je tako na tržište izbacio LG Velvet, kao i LG Wing, koji je dio Explorer Projekta. Ipak, čini se da ni te novine nisu donijele nikakav pomak u poslovanju na tržištu pametnih telefona, te je jasno kako je ipak kineska konkurencija učinila svoje.

LG je prije par dana na CES 2021 najavio novi pametni telefon koji će također biti dio Explorer Projekta, kao i LG Wing, a riječ je o LG Rollable telefonu. Nedugo nakon najave, LG je potvrdio da će telefon biti predstavljen ove godine, a kako sada stvari stoje, čini se kako bi ovaj telefon mogao biti jedan od posljednjih iz ove kompanije.

(News24 izvor:bajtbox.com)

Ostavite komentar