Home > Hronika > AFERA “RESPIRATORI”: NOVALIĆ I OSTALI DANAS SE IZJAŠNJAVAJU O KRIVNJI

AFERA “RESPIRATORI”: NOVALIĆ I OSTALI DANAS SE IZJAŠNJAVAJU O KRIVNJI

U Sudu BiH za danas je zakazano ročište o izjašnjavaju o krivnji optuženih u aferi “Respiratori” Fadila Novalića, premijera FBiH, Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fikreta Hodžića, vlasnika „Srebrene maline“, i dopremijerke FBiH Jelke Milićević.

Izjašnjenjem o krivnji kreće sudski proces u koruptivnoj aferi teškoj 10,5 miliona KM, a koja se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine za BiH. Respiratori nikada nisu ni verificirani niti se koriste u zdravstvenim ustanovama.

Sud BiH, podsjećamo, 30. decembra prošle godine u cijelosti je potvrdio optužnicu protiv ove četvorke. Novalić, Solak i Hodžić optuženi su i za nabavku zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 miliona KM. Nakon višemjesečne istrage, Tužilaštvo BiH je optužnicu podiglo 4. decembra prošle godine, a zatim je uputilo Sudu na potvrđivanje. Optužnica je potvrđena tek nakon dorade.

Optuženima Novaliću, Solaku i Hodžiću stavlja se na teret da su počinili više krivičnih djela, među kojima su zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika.

Ostavite komentar