Home > Hronika > ZVANIČNA MOSKVA STRAHUJE U VEZI SITUACIJE SA KOSOVOM I BOSNOM I HERCEGOVINOM

ZVANIČNA MOSKVA STRAHUJE U VEZI SITUACIJE SA KOSOVOM I BOSNOM I HERCEGOVINOM

Situacija u vezi sa Kosovom i Bosnom i Hercegovinom veoma zabrinjava, jer ne ohrabruju poruke Zapada u kojima se insistira na priznanju Kosova, ali i pokušaji da se Republici Srpskoj “oduzmu ovlaštenja garantovana Dejtonskim sporazumom”, rekao je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

Bocan-Harčenko je istakao da je pristup Beograda u dijalogu sa Prištinom pošten i da je neophodno postići rješenje, koje može da potvrdi Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Bocan-Harčenko je rekao za Tanjug da Rusija u kontaktima sa međunarodnim partnerima “gura” stav koji odgovara Beogradu.

Kao najsvježiji primjer diplomatsko-političkih aktivnosti Moskve, on je naveo razgovor šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josepom Borrellom u Moskvi, prije nekoliko dana, tokom kojeg je iznijet stav Rusije o situaciji na Zapadnom Balkanu.

“Lavrov je govorio o nemogućnosti pritisaka i kršenja suvereniteta na Zapadnom Balkanu, imajući na umu, osim Kosova, i pitanje Bosne i Hercegovine i prevelikih aktivnosti visokog predstavnika. To vidimo kao mješanje u unutrašnje stvari BiH, koja je nezavisna država, a ne protektorat”, istakao je Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador je naveo i da političku situaciju u Prištini vidi kao nestabilnu, uz ocjenu da je teško predvidjeti kada će biti nastavljen dijalog sa Beogradom, pod okriljem EU, i kakvi će biti njegovi rezultati.

On je rekao da je ohrabrujuće to što postoji saradnja, razumijevanje sa Srbijom. “Što se tiče Kosova, Srbija ima ključnu ulogu, pa jednu od ključnih – što se tiče BiH”, rekao je Bocan-Harčenko.

Ostavite komentar