Home > Hronika > MEHMEDAGIĆ OSTAJE BEZ PRISTUPA PODACIMA

MEHMEDAGIĆ OSTAJE BEZ PRISTUPA PODACIMA

SARAJEVO – Direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA) Osmanu Mehmedagiću – Osmici idućeg četvrtka ističe petogodišnja bezbjednosna dozvola za pristup tajnim podacima.

Prema članu 59. Zakonu o zaštiti tajnih podataka BiH u kojem se govori o bezbjednosnim smetnjama zbog kojih se odbija izdavanje dozvole za pristup tajnim podacima, jedna od smetnji je “vođenje postupka zbog krivičnog djela za koje se mogu izreći zatvorske kazne u trajanju od najmanje tri mjeseca”. S obzirom na to da se Mehmedagiću sudi pred Sudom BiH zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja za koje je zaprijećena kazna od šest mjeseci do pet godina jasno je da ne postoji zakonski osnov da aktuelnom direktoru OBA BiH bude produžena bezbjednosna dozvola. Drugim riječima, to znači da će od 18. februara na čelu “tajne policije BiH”, odnosno OBA, biti osoba kojoj nije dozvoljen pristup tajnim podacima, što nije zabilježeno nigdje u svijetu.

Podsjećanja radi, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija još u novembru prošle godine obavijestio je Državni bezbjednosni organ, kao nadležno tijelo u sastavu Ministarstva bezbjednosti, da je zbog povrede Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH potrebno provesti dodatne bezbjednosne provjere za Mehmedagića. Tegeltija je time praktično pokrenuo zakonsku proceduru za oduzimanje prava na pristup tajnim podacima direktoru OBA, ali ta procedura nije okončana. Međutim, zbog isteka petogodišnjeg roka važenja bezbjednosne dozvole, Mehmedagić bi po automatizmu trebalo da ostane bez dozvole, a time i bez fotelje, ali i radnog mjesta u OBA.

Naime, član 61. Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH kaže da “kada osobi koja ima pravo pristupa tajnim podacima bude oduzeta dozvola, ona se proglašava prekobrojnom kada odluka postane konačna”. Isti član dalje kaže da se “prekobrojna osoba raspoređuje na upražnjena radna mjesta u istoj ili drugoj instituciji, a u slučaju nemogućnosti raspoređivanja, zbog nepostojanja sličnih radnih mjesta, toj osobi prestaje radni odnos uz otpremninu utvrđenu zakonom”.

Dodatna začkoljica leži u tome što Mehmedagić na odluku o odbijanju dozvole za pristup tajnim podacima ima pravo žalbe Komisiji za odlučivanje po žalbama u predmetima bezbjednosnih provjera koju imenuje Savjet ministara. Kao što je naš list ranije objavio, Mehmedagić je uz podršku ministara iz SDA isposlovao da u toj Komisiji sjede njemu lojalni ljudi. Dugogodišnji radnik službi bezbjednosti Neđo Vlaški kaže da u Zakonu o OBA stoji da direktor može biti razriješen ako je protiv njega pokrenuti krivični postupak.

– Zakon kaže može, ali ne i da mora biti razriješen. Ukoliko je tačno da Mehmedagiću 18. februara ističe bezbjednosna dozvola, preostaje samo da bude primijenjen član 30. Zakona o OBA koji kaže da, ukoliko generalni direktor nije u mogućnosti da obavlja dužnost, to radi njegov zamjenik – objašnjava Vlaški.

Suđenje

Sud BiH potvrdio je 4. novembra prošle godine optužnicu protiv direktora OBA Osmana Mehmedagić i šefa Odjeljenja za sajber bezbjednost ove agencije Muhameda Pekića. Njih dvojica se terete da su zloupotrijebili službeni položaj, kao i resurse i kapacitete OBA u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do informacija o pošiljaocu anonimne krivične prijave protiv direktora OBA. Suđenje u ovom predmetu je počelo 18. decembra prošle godine.

Ostavite komentar