Home > Hronika > DOBOJ: IZBORI ZA BOLJE SUTRA OVOG GRADA

DOBOJ: IZBORI ZA BOLJE SUTRA OVOG GRADA

Novinarska ekipa nezavisnog media centra News24.ba boravila u Doboju sa ciljem da na terenu vidi raspoloženje birača pred izbore koji se održavaju 21.februara, jer su odlukom CIK BIH poništeni izbori odrćani 4. oktobra 2020.godine. Obratili smo se Narodnom pokretu Banjaluka zove obzirom da su njihovi predstavnici u Doboju prvi izašli u javnost oko neregularnostima koja su se mogla vidjeti na biračkim mjestima.

Predstavnik ovog pokreta za grad Doboj MIroslav Borojević – Beli dao na je intervju koji možete pročitati u nastavku.

News24.ba – Gospodine Borojeviću. Pokret „Banjaluka zove“ ponovo izlazi na lokalne izbore u Doboju, šta očekujete na ponovljenim izborima?

“Od ponovljenih izbora kao prvo očekujemo da budu pošteni, fer i korektni. Jasno nam je da lopove na vlasti ne možemo promijeniti, bar ne za jedan dan, ali smo uvjereni da će zato CIK po pitanju organizacije uraditi posao na pravi način jer smatramo da je to pored njihove obaveze i dużnosti, najmanje što i mogu u ovom trenutku” – rekao je Beli.

News24.ba – Poznato nam je da ste prvi reagovali na nepravilnosti 15 novembra na izborima u Doboju. Koje ste nepravilnosti utvrdili?

“Da, prvi smo izašli na ulice grada jer smo smatrali da je nemoguće, gledajući sve prethodne godine, izbore oboriti samo pisajući prigovore prema GIK i CIK koji se nikada nisu shvatali dovoljno ozbiljno kako bi se uticalo na nepravilnosti a kamoli na ponavljanje glasanja. Prva i osnovna stvar zbog koje smo to učinili je spriječavanje naših posmatrača da uđu na svoja biračka mjesta od strane vladajućih organizovanih kriminalnih političkih organizacija na čelu sa SNSD i Obrenom Petrovićem u Doboju. Nakon samo par sati smo sa terena dobili svima nama nevjerovatne informacije o tome koliko se od strane vladajućih radi na tome da se pokrade što više glasova ne gledajući na regularnost i odgovornost učesnika u samom izbornom procesu. Bitno je spomenuti i to da je na dan izbora lično Obren Petrović izjavio: “mi smo na teren, u 3h ujutro, poslali 7432 čovjeka”!!! Ja se izvinjavam, ali, pitanje koje mi i sad odzvanja u glavi je “zašto je potrebna ovolika vojna divizija ako imate ogromnu podršku naroda kako i każete”!? Meni i poštenom narodu kojem je sigurno u većini odavno jasno sve, oni su samo jedna od mnogobrojnih kriminalnih organizovanih političkih organizacija koje haraju BiH, evo već 30g. Bilo je tu mnogo stvari koje su uticale na ovakav ishod. Pored problema sa posmatračima imali smo i svjesno premještanje biračkih mjesta od strane GIK-a koja je definitivno u raljama i pod kontrolom lokalne vlasti u gradu Doboju, a samo premještanje predviđenih prostorija u mnogo manje, neuslovne, omogućilo im je opravdanje po pitanju ne omogućavanja opozicionim posmatračima da prisustvuju procesu kontrole regularnosti u vrijeme pandemije virusa Korona. U Doboju, kao što vam je poznato, problemi i naznake za masnovnu prevaru na izborima su počeli mnogo ranije. Ustvari, samim izlaskom 85 političkih patrija na izbore je nešto što ovaj grad i ova drżava nisu nikada dożivjeli, a sve u svrhu dobijanja biračkih odbora gdje su vladajući postavljali svoje ljude kako bi se krađa volje naroda i realizovala. Zamislite, za 85 prijavljenih partija, stranaka, po jednoj treba minimalno 200 potpisa građana koji su potrebni za prijavu na izbore, ako pomnożimo ta dva broja dobijemo cifru od 17,000 potpisa. Molim vas, evo neka od stotinu svjetskih stručnjaka za statistiku samo jedan każe da je to moguće, ja se povlačim iz svega i prvi javno priznajem ovu lakrdiju od izbora i izbornog zakona. Jer, ako Doboj ima otprilike 70 hiljada stanovnika, u što lično ne vjerujem, i to je još jedna od obmana naroda u nizu, da li je moguće i koliko, da 17 hiljada, eeej…17 hiljada, dobrovoljno u ovom haosu sa pandemijom, raseljavanjem, siromaštvom, lopovlukom, nevjericom, propalim lopovskim političarima, izvedete na ulicu da vam se potpišu kako bi tamo neki “Pero” kojeg niko, ali niko i ne zna, izašao na izbore????!!!!!! Ma ‘ajte…..” – rekao je Beli.

News24.ba – Znamo da je CIK BiH donijela odluku o ponavljanju izbora možete li nam reći je li se opozicija u Gradu Doboju pregrupisla?

“Da, opozicija je slożna u namjeri da se naredni izbori koji će biti odrżani na dan 21.02.2021g. sprovedu u najboljem redu. Ono što smo uspjeli da dogovorimo jeste da ćemo svi dati sve od sebe u čuvanju svakog glasa, nije bitno čiji je, makar to bio glas i za vladajuće, jer samo na taj način możemo da vratimo ono najvażnije, a to je povjerenje naroda u pravednost, čast i obraz.”

News24.ba – Šta očekujete od ponovljenih izbora?

“Očekujemo istinu, samo to nam je bitno u ovom momentu. Mi kao pokret ne moramo osvojiti niti jedan glas ako je to “stvarna” volja naroda, ne patimo za tim kao svi ostali koji su nas zbog takvog načina razmišljanja i doveli do ove situacije kada je jedino riješenje pobuna naroda u svakom smislu te riječi. Ovo je naš način pobune protiv reżima koji nam je svima uzeo sve osim krvi i duše, crta je odavno pređena i sada je svima dosta żivotarenja u ovoj rupi od dna koju su nam iskopali dušmani samo zbog lične koristi. Samo očekujemo pravdu, ako je dobijemo nema sumnje da iz pokreta u skupštinu grada ulaze naša dva odbornika. A onda, e onda może da počne transformacija društva u svakom pogledu, naravno ona pozitivna. Vrijeme da se lopovima koji su napravili veće zlo od onoga iz ratnih godina stane u kraj i odlučno ćemo se boriti kao prvo za izmjenu izbornog zakona uz paralelan uticaj na tużilaštvo, jer to su po nama dvije prve stvari koje moraju da se riješe i pokrenu sa mrtve tačke kako bi se počela u narodu rađati nada u bolje sutra za sve građane BiH” – rekao je Beli.

News24.ba – Pod pretpostavkom da ste sa sličnim političkim subjektima napravili strategiju koja bi trebala da rezultira pobjedom, šta će se desiti nakon 21.februara?

“Kako Vi kažete, pod pretpostavkom da opozicija pobijedi, sigurno da ćemo krenuti ka promjenama…Insistiraćemo da javnost bude upoznata sa trošenjem budžetskih sredstava, da se smanje troškovi gdje god je to moguće, da se dovode investitori u Grad, da podržimo male privrednike, da se poveća zaposlenost, imat ćemo više sluha za selo kroz razne projekte… Za sav kriminal i malverzacije odgovorni će morati da snose posljedice! Želimo da zaustavimo odlazak naše djece trbuhom za kruhom! Obavezno ostvariti saradnju sa građanima i javnom upravom i zajednički učestvovati u promjenama i stvaranju novog Doboja” – rekao je Beli.

News24.ba – Imamo primjer Banja Luke gdje je opozicija pobijedila i revnosno radi na otkrivanju kriminalnih radnji prethodne vlasti, hoće li i u Gradu Doboju doći do takvog raspleta?

“U slučaju pobjede, naravno da će doći do toga. Sve kriminalne radnje otkriti i da svi koji su učestvovali u njima odgovaraju za to. Građanima ćemo dokazati da niko nije iznad njih niti iznad zakona i da nam je čast i pošten rad na prvom mjestu” – rekao je Beli.

News24.ba – Ako pobijedite, čiji rad ili resor će se prvo kontorlisati, mislimo na dosadašnju vlast?

“Niko neće biti pošteđen kontrolisanja, a kako riba smrdi od glave, tako bismo i mi krenuli…od kabineta gradonačelnika” – rekao je Beli.

News24.ba – Kao pokret smatrate li da imate snage da svoje ideje promovišete i za naredne opšte izbore 2022.godine?

Sam uspjeh da smo izvojevali ponavljanje izbora, dao nam je još veću snagu da se borimo i dalje. Brojne ideje i teme ćemo pokrenuti već nakon 22.02.2021.godine. Naš rad će biti kontinuiran i sveobuhvatan, bez obzira na izborni rezultat, a velika satisfakcija nam je naša podrška koja je sve veća. Očekujemo da će sve više građana da se oslobodi straha i okova, slijedeći naš primjer i da ćemo zajedno učestvovati u svim projektima i radu. Pokret slobodnih građana, odnosno Narodni pokret “Banjaluka zove” pod čijim imenom i izlazimo na izbore nastavlja još jače, još intenzivnije na svim poljima, da stanemo u kraj kriminalu i da naš grad diše slobodno punim plućima! Pokrenite se! Hrabro, svim srcem, za našu djecu, za njihovo bolje sutra! Idemo u borbu, u pobjede, mi ne znamo za povlačenje i poraze! NEKA BUDE BORBA NEPRESTANA” – rekao je Beli.

Na kraju ovog intervjua kao medij želimo da građani grada Doboja na izborima 21.februara 2021.godine izaberu predstavnike koji će znati prepoznati interes grada i građana, raditi iskreno i odgovarati svojim biračima.

 

 

Ostavite komentar