Home > Hronika > VLADA FBIH: MOGUĆE UVIĐENJE JOŠ STROŽIJIH MJERA UKOLIKO DOĐE DO POVEĆANOG PRILIVA PACIJENATA

VLADA FBIH: MOGUĆE UVIĐENJE JOŠ STROŽIJIH MJERA UKOLIKO DOĐE DO POVEĆANOG PRILIVA PACIJENATA

U Vladi FBiH održan je sastanak o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i nabavi vakcina.

Nakon sastanka novinarima se obratio premijer FBiH Fadil Novalić.

– Imali smo sastanak koji je ličio na sjednicu Vlade FBiH. Bili su svi faktori koji su nadležni u FBiH. Može se prosuditi da imamo vanrednu situaciju imamo jak porast zaraženih. Raspravljali smo šta dalje. Dvije grupe su problema. Jedno su epidemiološke mjere, a drugo su vakcine – istakao je Novalić.

Puni su kapaciteti bolnica

Dodao je da “entiteti idu sami u nabavku vakcine, a nakon što je država rekla da ne može zadovoljiti naše potrebe”

Doktor Mirsad Kacila ovom prilikom kazao je da se Odbor za zdravstveno Parlamenta FBiH uključio u ovo pitanje.

– Puni su kapaciteti bolnica u Sarajevu, kako ćemo i šta ćemo dalje. Pacijent leže po hodnicima. Mora postojati adekvatnija reakcija Vlade FBiH. Morate da znate da neke zemlje u svijetu imaju manji broj oboljelih ali imaju drastičnije mjere. Pacijent imaju sve težu sliku i svaki dan nas bombardiraju s novim sojevima. Uključeni smo da pomognemo trenutnoj konfuziji u vezi nabavke vakcine. Mi danas nemamo vakcina i to je realno stanje – istakao je Kacila.

Dodao je da se stiče dojam da se ne zna ko je odgovoran.

– Država nije uradila svoj posao. Treba se formirati jedno tijelo koje će se baviti ovim pitanjem što prije – naglasio je Kacila.

Zamjenik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez kazao je da je situacija dramatična.

– Nastavak nas vodi u scenario koji smo mogli gledati u Italiji. Žao mi je što smo došli i ovu situaciju. Trenutnu situaciju ne možemo povezivati s vakcinacijom. BiH je u drugom valu, a Srbija kao lider vakcinacije je u četvrtom. Zakazao je subjekt vlasti koji je za to bio nadležan. Nije to opravdanje, ali formirati ćemo jedno tijelo koje će nabavljati vakcine – istakao je Čerkez.

Bolnica nije krevet

Dodao je da će se pokušati nabaviti vakcine i to direktno.

– Bez oklijevanja, bolnica nije krevet. Imamo limitirano snabdijevanje kisionikom, imamo limitiranol broj specijalista. Situacija i u kantonima nije bolja. Zahtjevamo masovna testiranja. U ZDK, Tuzli i Mostaru se situacija drastično pogoršava. 8. mart je blizu nikakva slavlja nisu prihvatljiva, bit će kažnjavanja. Ako se ovako nastavi idemo u lockdown. Ukoliko budu realizirani današnji zaključci mogli bi ovo riješiti. Važno je da Kantonalne vlade reaguju, pravi priliv pacijenata će biti za dvije sedmice, a već su nam pune bolnice. Nemojte da vas vrijeme izvuče vani, veliki broj mladih oboljeva – naglasio je Čerkez.

Premijer Forto je napustio sastanak

Odgovarajući na pitanja Novalić je kazao da od rasta oboljelih ovisi uvođenje lockdowna.

– To je pitanje statistike. Ukoliko novi priliv pacijenata ne budemo mogli podnijeti onda ide lockdown. Ali to puno utiče na ekonomiju. On ubija ekonomiju, a ekonomija siromaši zdravstvo. Premijer Forto je napustio sastanak jer Sarajevo ima najveći problem. Ali problem su mjere. Moraju se vidjeti uzorci, a drugo je frustracija u vezi nabavke vakcina. Tek prije 7 dana nas priznaju kompanije proizvođači da priznaju naš pečat i jutros se javio “Pfizer” i zakazao sastanak. Formirali smo ad hoc komisiju koja ima zadatak da nabavi i predloži nabavku vakcine. Jedan član je iz TI BiH, Parlamenta FBiH, Vlade FBiH i Križnog štaba. Oni će dobiti autorizaciju Vlade FBiH da pregovara direktno. Cijena neće biti ona koja je bila preko COVAX-a. Oni će biti odgovorni i za cijene – pojasnio je Novalić.

 

 

 

 

 

 

 

 

Na drugo pitanje u vezi ove teme, Čerkez je kazao da je napravljena distribucijska lista za vakcine iz Srbije.

– Ići će se prema broju zdravstvenog kadra. Kad govorimo o covid pasošima o tome se tek razgovora. Malo je vjerojatno da će se ograničiti putovanja. Dakle vrlo je malo vjerojatno. Kina je velika sila i mnogoljudna, kao i Rusija. A pitanje je to i ljudskih prava. U ovom trenutku mislim da je to nerealno – smatra Čerkez.

Ostavite komentar