Home > Hronika > SARAJEVO: 6. APRIL – SLAVLJE ILI PROTESTI

SARAJEVO: 6. APRIL – SLAVLJE ILI PROTESTI

U utorak, 6. aprila, na dan Grada Sarajeva grupa građana i aktivista organizira proteste protiv bh. političara koje smatraju odgovornim za kašnjenje sa nabavkom vakcina protiv koronavirusa.

Kako kažu organizatori, pozivaju građane da se zajedno odbrane od onih koji se bezočno igraju njihovim životima.

“Zahtijevamo neopozivu ostavku Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH, a za sve one koji će kao argument koristiti da bi time nastao haos i institucije bi bile bez rukovodstva, naš odgovor je da su institucije već bez rukovodstva i da mi živimo haos u kojem svakog dana u prosjeku umire 50 naših sugrađana i da su pomenuti pokazali i dokazali da su nesposobni i da nisu u stanju nositi se sa pandemijom”, kazali su organizatori.

Na listi njihovih zahtjeva nalazi se i imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH koja ima rok od 14 dana da izađe sa jasnim i realnim planom za upravljanje krizom i borbe protiv pandemije koronavirusa, te hitno uvođenje PCR testova za sve koji ulaze u BiH.

“Rok za gore navedene zahtjeve je sedam dana, dakle do 13. aprila 2021., jer nama je svaki dan kockanje sa životom”, kažu organizatori.

Mjesto okupljanja za vozila koja učestvuju u protestima je plato ispred Željezničke stanice. Tačka okupljanja za pješake je plato ispred Zemaljskog muzeja. Na oba punkta volonteri će dijeliti obilježja, transparente i detaljne instrukcije za kretanje.

“Vođeni željom da osiguramo maksimalno pridržavanje svih epidemioloških mjera krećemo se u privatnim vozilima i pješke, u grupama od po 20, poštujući sve epidemiološke mjere (distanca, maska)”, kazali su iz organizacije protesta.

Objavljena su i uputstva svima koji žele prisustvovati protestima

11:15 – 11:45 Označavanje automobila, plato ispred Željezničke stanice

12:05 – 12:35 Protesti ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine

12:35 – 13:00 Protesna šetnja/vožnja prema Vladi Federacije BiH

13:00 – 13:30 Protesti ispred Vlade Federacije Bosne i Hercegovine

Paralelno s ovim, Građanska incijativa za Bosnu i Hercegovinu najavila je potpunu blokadu glavnog grada Bosne i Hercegovine ako se problem KCUS-a ne počne rješavati do utorka, 6. aprila 2021. godine te se na taj način ne utvrde činjenice i realno stanje. Činjenica da rukovodstvo KCUS-a nikome ne dozvoljava ulazak u krug bolnice aludira da se ima šta sakriti.

“Ova grupa građana u ponedeljak, 5. aprila podnijet će Tužilaštvu KS krivičnu prijavu protiv rukovodstva KCUS-a koju potpisuje više od 3000 građana, a od Vlade KS i FBiH tražiti da preuzmu kontrolu nad kliničkim centrom u Sarajevu i zaustave kriminal u ovoj instituciji koji je rezultirao desetinama mrtvih, čiji su životi, ako je suditi po ispovjestima njihovih uposlenika, mogli biti spašeni”, kažu iz Građanske inicijative za BiH.

Kako kažu, rukovodstvo KCUS-a se ponaša bahato i prema građanima se odnose kao prema životinjama, a svjedočenja stotina građana potvrđuju totalni haos i kolaps na Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo, na čelu sa Sebijom Izetbegović.

“U slučaju da Tužilaštvo KS do utorka ne uđe u KCUS i ne počne vršiti zakonom propisane radnje, a Vlada KS, s kojom se jedino još normalno može razgovarati, ne preuzmu kontrolu nad buntovnim i zločinačkim rukovodstvom KUCS-a, Građanska incijativa će u srijedu 7. aprila izvršiti blokadu glavnog bh. grada, te protestovati ispred KCUS-a, Tužilaštva KS i Vlade KS”, navode iz Građanske inicijative za BiH.

Ostavite komentar