Home > Hronika > DIREKTOR HITNE POMOĆI KANTONA SARAJEVO ADEM ZALIHIĆ PONOVO ISPALJUJE ĆORAK

DIREKTOR HITNE POMOĆI KANTONA SARAJEVO ADEM ZALIHIĆ PONOVO ISPALJUJE ĆORAK

Nakon odluke Vlade KS da se radnicima koji su bili angažovani u COVID odjeljenjima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, JU Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ i JU „Dom zdravlja KS“ isplati stimulacija na njihove plate, Direktor JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS Adem Zalihić ponovo pokušava da skrene pažnju na sebe sebe i traži novčanu naknadu za sve zaposlene u ustanovi kojom rukvoodi, što je veliki apsurd.

Je li u pitanju još jedan pucanj u prazno direktora kojem nije usvojen finansijski izvještaj za 2019.godinu i želja da se pokaže kao pravednik i rukovodilac koji brine o svojim zaposlenicima.

Zalihić je pokrenuo priču preko svojih podobnih radnika i vrši pritisak na Vladu KS da preispita odluku o stimulacijama za radnike angažovane u COVID odjeljenjima i vodi rat  preko podobnih zapsolenika sa Vladom KS. Tragom pisanja po društvenim mrežma i pojedinim portalima, ekipa NEWS24 je razgovarala sa nekoliko zapsolenika JU Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS u vezi stimulacija i došla do saznanja da ih nije niko kontaktirao niti pitao za potez koji je uradila sindikalna organizacija i dala podršku direktoru, naime ne postoje potpisana saglasnost od strane zaposlenika za ovakav potez. Na osnovu tih informacija da se onda samo zaključiti da se radi o nekolicini randika koji su sateliti direktora Zalihića i bezpogovorno podržavaju njegove sulude ideje svjesni činjenice da će uskoro biti imenovani novi Upravni i Nadzorni odbori ove ustanove koji će svakako preispitati prvenstveno sve odluke oko sistematizacije i raspodjele poslova u ustanovi, zatim sumnjivih plaćanja raznih edukacija za direktora i njegove podobne radnike (na koji način su odabrani i zašto je plaćena edukacija).

Od radnika koji su razgovarali sa našom ekipom dobili smo informaciju da u sklopu JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS nije nikada postojalo formirano COVID odjeljenje gdje su liječeni pacijenti (terapija za covid pacijente, rendgen služba), pacijenti su vraćani u ambulante Domova zdravlja odnosno COVID odjeljenja formirana pri istima ambulantama, pa samim time i nisu očekivali da će biti uvršteni u ovu stimulaciju. Sve je lako provjerljivo u dispčerskom centru JU ZHMP, kao i broju pregleda u ambulanti ove ustanove.

Tačno je da su tokom pandemije radili u otežanim uslovima ali nisu nikada imali pomenuto odjeljenje jer nisu ustanova tog tipa koja bi mogla imati nešto slično. Izgubili su dvojicu kolega i to medicinskog tehničara Šišića i doc.dr.Slatinu. Za Šišića direktor Zalihić tvrdio je da su bili prijatelji a uz to da je teško dokazati gdje i kako se zarazio Covidom. Šišićeva supruga je sve navode Zalihića demantovala na fb društvenoj mreži, nakon tih dešavanja Zalihić gubi veliku podršku uposlenika.

Ali direktor bez obzira na sve to opet svojim postupcima u namanju ruku čini težu povredu radne odgovornosti. Kao rukovodilac ustanove ne bi smio sebi dozvoliti da svojim odlukama dovodi u pitanje redovno funkcionisanje JU ZHMP KS.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nadobudni direktor piše Upravnom odboru ove ustanove da se odobri novčana stimulacija radnicima koji su radili sa COVID pacijentima, po saznanjima od zaposlenika ove ustanove pričaju na UO ne funkcioniše pa se postavlja pitanje kome onda direktor piše.

Možda će direktor i u ovom slučaju sam završiti ovu priču oko stimulacija isto kao što je sam sebi potpisao nalog za uplatu finansijskih sredstava sa računa JU ZHMP KS kako bi završio edukaciju zdravstvenog menadžmenta koju je trebao imati završenu prilikom imenovanja na poziciju direktora o čemu je ranije pisao portal Žurnal, zatim platio za sebe i 15-tak zaposlenika obuku upravljanja motociklima koje je donirala Općina Centar, ti isti motori skupljaju prašinu  i nisu na usluzi građanima, a koji se zbog zakonskih odredaba ne mogu koristiti u poslovima koji su u nadležnosti hitne pomoći jer zakon je jasno definisao ko i zašto sačinjava ekupi hitne pomoći ili je ovo još jedna promocija Zalihića kao pravednika i Božijeg sluge koji ne priznaje ovozemaljske zakone.

Zalihić je za ovaj poduhvat dobio  podrška direktorice KCUS Sebije Izetbegović, može se naslutiti da je Zalihić odani igrač SDA i dežurno smetalo za sve nelogičnosti u zdravstvenom sektoru KS.

Na kraju ovdje je jedino moguće da je ovo još jedan pucanj u prazno direktora Zalihića i da će biti po onoj narodnoj TRESLA SE GORA RODIO SE MIŠ.

Ostavite komentar